Valerija Skrinjar-Tvrz

Ljepota i sunčana duša ove izvanredne bosansko-slovenske/slovensko-bosanske spisateljice, koja je gotovo četrdeset godina živjela i vrijedno radila u Bosni i Hercegovini kao novinar u sedmičnom listu "Sedam dana", dnevnom listu "Oslobođenje" i sedmičnom listu za mlade "Male novine", odakle je otišla u penziju, a napisala je i objavila oko trideset knjiga za mlade i odrasle čitaoce i više radijskih igara. Osim toga je za vrijeme boravka u Sarajevu sa slovenačkog jezika prevodila knjige, radio-igre, članke i eseje za bosansko-hercegovačke izdavače, radio, revije i časopise.
Krajem 1992. godine je zajedno sa suprugom napustila Sarajevo. Ostala je duboko vezana za Bosnu, što dokazuju i romani "Na svojoj, na plemenitoj", "Jutro u Bosni" i "Bosna i Soča" koji su historijski i životno vezani za dušu bosanskog čovjeka.

U Sarajevu je odlikovana Ordenom rada i Ordenom bratstva i jedinstva, a 2012. godine dobila je Nagradu za životno djelo u književnosti. Njena djela mnogostruko su nagrađivana jugoslovenskim, te bosanskim i slovenačkim nagradama.

Rodno mjesto Zagorje ob Savi je 1995. godine za uspjehe na kulturno-umjetničkom dodijelio joj je priznanje dr Slavko Gum, a za rudarsku trilogiju "Zmajeva krv" 2011. godine primila je Zlatnu Grumovu plaketu, najviše opštinsko priznanje.
Njena djela su poput najsjajnijih dragulja u kruni književnosti ovih prostora koji su nastajali iz Valerijine ("Snažne") ljubavi i vjere u dobro, u istinu i božansku svjetlost u Čovjeku - dušu, te izuzetnom količinom njene snage i upornosti u radu i tomovima/tonama pročitanih i proživljenih djela time dajući svoj doprinos u poboljšanju izgradnje puteva čovjekovih kroz život do nebesa (romani: "Melem divljih trava", "I Sunce ima pjege", "Na svojoj, na plemenitoj", "Jutro u Bosni", "Bosna i Soča", "Orao ne leti u krletki", rudarska saga - trilogija "Zmajeva krv", te najnoviji "Rolanov krug"; bajke i knjige priča "Bosonoga", "Bajka o dvije kapi", "Zlatna jabuka", "S one strane duge", "Kamenčić skitnica", "Buket snova", i druge, te dvojezična zbirka poezije "Traženje bliskosti")...
Ove godine na Međunarodnom dječijem festivalu "Vezeni most", mladoj partizanki, a najstarijem živom piscu u Bosni, za doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini biće uručena nagrada "Mali princ".