Vezeni most 2010

Vezeni most 2010.

Uprkos recesiji i teškoćama u organizaciji Susreta, ovogodišnji Vezeni most obilovao je prvorazrednim kulturnim programima i događanjima. Počelo je izvanrednom izložbom ilustracija Marsele Hajdinjak u BKC, koja je, zbog izuzetno pozitivne reakcije likovne publike i djece, produžena za još 7 dana. Sutradan je gošća-ilustratorica održala veoma posjećenu umjetničku radionicu, a pisci gostovali u bibliotekama i školama Tuzlanskog kantona.

U Francuskom kulturnom centru predstavljena je Antologija savremene francuske poezije za djecu, koju je priredio crnogorski pjesnik, Dušan Đurišić, a u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci upriličen je književni portret Ljubice Ostojić, ovogodišnje dobitnice nagrade Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u BiH. U Kući plamena mira otvorena je izložba dječijih radova sa dosadašnjih umjetničkih radionica, izvedena lutkarska predstava Nekad i sad - ni nalik, dobitnik nagrade za scenario na međunarodnom festivalu lutkarstva u Novom Sadu i podijeljene nagrade za najbolje literarne radove o temi Pismo Malom Princu. U Teatru Kabare otvorena je izložba Maske i šeširi, po ideji Kašmira Huseinovića, a zatim, predstavljanjem Izabranih djela za djecu i mlade u pet knjiga i prikazivanjem dokumentarnog filma, obilježena 100. godišnjica rođenja Šukrije Pandže, rodonačelnika dječije literature u BiH. Na završnoj svečanosti u Narodnom pozorištu nagradu Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu dobila je Nada Mihelčić, za dječiji roman Zeleni pas.

Autor plakata susreta Vezeni most 2010, Marsela Hajdinjak, Hrvatska

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2010.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2010. godinu

Hrvatska književnica za djecu i mlade Nada Mihelčić rođena je 1946., a preminula je 2015. godine u Zagrebu.

U Zagrebu  je završila gimnaziju, apsolvirala na FPN, paralelno upisala studij filozofije i indologije na FF i pohađala predavanja na pravnom fakultetu, trudeći se dobiti što šire obrazovanje, a onda je sve napustila i odlučila putovati. Počinje pisati tek u zreloj dobi. Njezin prvi roman Bilješke jedne gimnazijalke je nedugo po objavljivanju uvršten u lektiru za osme razrede osmogodišnjih škola. Nakon toga joj Hrvatski radio izvodi i počesto reprizira dječju radiodramu Arno i zlatna ribica. Autoričin drugi roman objavljen pod nazivom Zeleni pas pokazao je kako uspjeh njezine prve knjige nije bio slučajnost. Zeleni pas, napisan i objavljen 2009. godine, postigao je svojevrstan rekord osvojivši u istoj godini sve četiri prestižne nagrade za koje je bio nominiran, a to su: nagrada Grigor Vitez, nagrada Anto Gardoš, nagrada Mato Lovrak i godišnju nagradu Mali princ.

Autorica je i romana Pustolovine Arna i Điđija, Pričice i pjesmice iz daleke Afrike knjiga namijenjena djeci uzrasta do deset godina i romana Napokon brucošica namijenjenog srednjoškolcima.

Zeleni pas roman je za mlade. U njemu autorica, kroz oči djevojčice koja još uvijek ide u osnovnu školu, progovara o vrlo važnom problemu koji zahvaća gotovo sve mlade i nalazi se svuda oko nas. To je problem droge. Glavni lik romana, trinaestogodišnja djevojčica ujedno je i naša pripovjedačica. Ona sa svojim roditeljima, bakom i blizancima Vlatkom i Robertom te mlađim bratom Alanom živi u jednom stanu u gradu Zagrebu. Prije samog početka romana, autorica nam govori kako je ovu knjigu posvetila svima onima koji se susreću s drogom i koji ratuju protiv nje. Cijela porodica proživljava teške trenutke, ali, bez obzira na sve, ostaju jedni uz druge, pa čak njihova međusobna ljubav i raste.