Vezeni most 2013

Vezeni most 2013.

Deseti, jubilarni međunarodni dječiji festival Vezeni most uspješno je organiziran punih devet godina u Tuzli. Izuzetno bogat i raznovrstan program ove međunarodne kulturne manifestacije, jedine te vrste u Bosni i Hercegovini, ove godine je organiziran i izveden u Pousorju – u opštinama Doboj i Teslić, te u općinama Doboj Jug, Tešanj i Usora, a dijelovi programa još i u Gračanici, Maglaju, Zavidovićima i Zenici. Izmještanje festivala iz Tuzlanskog kantona u općine i opštine uz međuentitetsku liniju imalo je za cilj plemenite i humane ideje Vezenog mosta prenijeti u što širi kulturni prostor, te bolje upoznavanje i povezivanje – jačanje međuentitetskih veza i razvijanje međuentitetske kulturne saradnje. To je rečeno već na prvoj konferenciji za štampu, koja je upriličena u Hotelu Split, gdje su, zahvaljujući gostoprimstvu vlasnika firme Ćosićpromex, gospodina Mije Ćosića, svi učesnici boravili svih pet festivalskih dana.

Osim ove konferencije na kojoj je saopštena odluka organizatora festivala da se Vezeni most iz Tuzle izmiješta u Pousorje, organizirane su još tri. Na jednoj je promoviran zvanični plakat festivala, rad akademskog slikara, Aleksandra Pedovića, gosta ilustratora iz Novog Sada, na drugoj predstavljene knjige koje su selektori iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije nominirali za nagradu Mali princ, najznačajnije priznanje za dječiju knjigu u regionu, a na trećoj saopštena odluka Upravnog odbora Društva prijatelja knjige Mali princ Tuzla o dobitniku nagrade za životno djelo u oblasti dječije literature u BiH.

Laskavu titulu najbolje knjige u regionu za 2013. godinu ponijela je knjiga Uspavanka za knjigosaura mlade autorice Jagode Iličić iz Bosne i Hercegovine.

Ove godine se prvi put dogodilo da je debitantska knjiga jednog mladog autora, kao predstavnik svoje zemlje, nominirana za nagradu Mali princ. Upravni odbor Društva Mali princ odlučio je, stoga, uvesti i nagradu za debitantsku knjigu, koja je prvi put dodijeljena knjizi Šećernu vunu? autorice Nataše Šotra.

Autor plakata susreta Vezeni most 2013, Aleksandar Pedović, Srbija

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2013.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2013. godinu

Jagoda Iličić je spisateljica koja s jednakom radošću piše knjige namijenjene i velikima i malima. Kad ne piše knjige, boravi u školi kao učiteljica. Dobitnica mnogobrojnih nagrada od kojih su najznačajnije: Mali princ za knjigu Uspavanka za Knjigosaura, Nagrada za najbolju priču u BiH u Bosankoj Krupi, Nagrada Društva pisaca BiH za knjigu Školske bajke, nominacija za nagradu Astrid Lindgren. Autorica je u Tuzli pokrenula dječiji književni klub Knjigolina i prijatelji!, a okušala se i u režiranju i vođenju ciklusa TV i radio emisija za djecu Put kroz Liliput i Mašta može svašta. Uz spomenute knjige, veoma su popularne i njezine knjige Brkovi od kečapa i Nisam kriv što sam krokodil. Autorica je nekoliko čitanki za osnovnu školu. Priče i pjesme su joj prevedene na njemački, francuski, engleski i arapski jezik.

Knjigosauri žive u knjigama. U jednoj od knjiga živi i Knjigolina. Njezin prijatelj Oto je upecao Mjesečevu cipelu i u njoj je bilo jaje iz kojeg se izlegao Knjigosaur. Ovaj, Knjigolinin, jede likove iz knjiga. Ako ga Knjigolina uspava počet će jesti slova što je, svakako, mnogo bolje. Knjigolina voli Princa Peruniku. I Princ Perunika voli nju ali, kao što nijedna ljubav nije glatka kao maslac tako i ova ljubav ponekad donese glavobolje. Oto je Knjigolinin najbolji prijatelj. On često upeca čudne predmete kao što su Mjesečeva cipela pa Sunčeva mašna... I dok putuju svijetom kako bi pronašli najljepše riječi za uspavanku, ali i najvećeg leptira na svijetu, Knjigolina i njeni prijatelji vode vas u daleku zemlju u kojoj žive likovi iz knjiga, naravno, sasvim na svoj način!