Vezeni most 2021

Vezeni most 2021.

Ove godine, međunarodni dječiji festival Vezeni most, počinje 21. oktobra i trajaće do 24. oktobra. Osim Nagrade Mali princ, za najbolju dječiju knjigu u regionu, dodijelićemo i Nagradu Mali princ za stvaralački doprinos, razvoj i afirmaciju dječije književnosti. Laureat 2021. godine je bosanskohercegovačka književnica Valerija Skrinjar Tvrz.

Uz brojne sadržaje planirane za ovogodišnji festival, tuzlanskoj publici će se predstaviti i vrsna ilustratorica Milica Radojević čije ćemo radove moći vidjeti na izložbi u sklopu Vezenog mosta.

 

Više o programu i samoj manifestaciji Vezeni most, možete pročitati u rubrici Aktuelno

Autor plakata Susreta Vezeni most 2021, Milica Radojević

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2021.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2021. godinu

OVOGODIŠNJI "MALI PRINC" PUTUJE U UŽICE

U subotu, 24. 10. 2021. godine u sali kina Kaleidoskop, održana je završna večer 18. Međunarodnog dječijeg festivala Vezeni most kada je uručena nagrada Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječije književnosti, koja je ove godine pripala Valeriji Skrinjar-Tvrz i proglašena najbolja dječija knjiga u regionu.

U neizvjesnoj utrci za laskavu titulu najbolje knjige, pobijedila je knjiga Zagrli mesec, mlade autorice Danice Bogojević.

 

Kako je Luna naučila da oprosti i prihvati da smo različiti
Mislim da su svi odrasli isti. To su neki ljudi koji čekaju da nešto prođe, gledaju horor filmove i ne pričaju o tome. Zato i donose tako sulude odluke!
Luna je u novoj školi, u pubertetu i u velikim problemima: svi prate njen vlogove o super djevojkama, treba da glumi u Romeu i Juliji, mnogi je ne razumeju i... možda se zaljubila. Luna najprije mora da nauči da prestane da obmanjuje one s kojima se svakodnevno susreće... ali i sebe! U tome će joj pomoći njen mlađi brat Jug, koji nije običan dječak, i jedna priča o začaranom psu...
Odrastanje donosi mnoge dileme i strahove, a oni su u ovom uzbudljivom i inspirativnom romanu prikazani iz mnogo uglova. Zagrli Mesec je izvanredno napisana, topla i promišljena priča o tome da prihvatanje istine nosi sa sobom i neopisivu magiju.