Vezeni most 2007

Vezeni most 2007.

Ovogodišnji susreti dječijih pisaca Vezeni most bili su, također, u znaku obilježavanja 100 godina od rođenja najomiljenije švedske spisateljice i jedne od najpopularnijih u svijetu, Astrid Lindgren. Njene priče, sa čudesnim, neustrašivim i maštovitim likovima, kao što je i Pipi Duga Čarapa, postale su omiljene u cijelom svijetu. U čast sjećanja na Astrid, te sa ciljem da se propagira dječija književnost i književnost za mlade, švedska Vlada je osnovala međunarodnu nagradu koja nosi njeno ime: Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), a književnom nagradom rukovodi Švedsko vijeće za umjetnost (Swedish Arts Council).
Ova, izuzetno cijenjena nagrada, koja nosi ime Astrid Lindgren, osigurava dječijoj književnosti i književnosti za mlade mjesto koje ona zaslužuje u svijetu. Nagrada privlači nove nadarene pripovjedače, pisce i ilustratore, te ih ohrabruje da stvaraju nova dobra djela.
Sve ovo, utjecalo je na odluku Organizacionog odbora da ovogodišnji susreti dječijih pisaca Vezeni most budu i u znaku obilježavanja 100 godina od rođenja Astrid Lindgren.
Aktivnosti za pripremu četvrtih susreta dječijih pisaca Vezeni most 2007. Organizacioni odbor je pokrenuo u januaru mjesecu iste godine, raspisivanjem konkursa za najbolji literarni rad učenika osnovnih škola. Konkurs o temi Pismo Malom Princu objavljen je u dječijim listovima i glasilima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Istovremeno, raspisan je i pozivni konkurs za plakat, za studente likovnih akademija, fakulteta likovnih umjetnosti i fakulteta primjenjenih umjetnosti u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Cetinju o temi U carstvu Pipi Duge Čarape.

Pored svih dosadašnjih aktivnosti koje su prerasle u tradicionalne, organizatori dobijaju svježe ideje od prijatelja manifestacije. Po prvi put u aktivnosti se uključuju Zmajeve dečje igre iz Novog Sada, koje su se tuzlanskoj publici predstavile izložbom Nacrtaj mi ovcu.

Ovogodišnji gost ilustrator, Mojca Cerjak, predstavila je svoj rad tuzlanskoj publici izložbom u BKC-u Tuzla, te bila voditelj likovne radionice. Studenti likovnih akademija i fakulteta iz regiona dali su svoj doprinos učešćem u izboru za najbolji plakat o temi Pipi Duga čarapa, dok su osnovci poslali oko 600 stotina radova u natjecanju za najljepše Pismo Malom Princu. Teatar Kabare Tuzla uzeo je učešće izvodeći predstavu Plava boja snijega, Grigora Viteza.

Izbor za najbolju knjigu za djecu u regionu bio je veoma neizvjestan. Nakon glasanja žirija, prvu nagradu su podijelili: Jasminka Petrović iz Srbije za knjigu Ovo je moj najstrašniji dan u životu i Mirsad Bećirbašić iz Bosne i Hercegovine za knjigu Veseli časovi.

Autor plakata susreta Vezeni most 2007, Mojca Cerjak, Slovenija

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2007.

Dobitnici nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2007. godinu

Jasminka Petrović piše za djecu i mlade od 1990. godine. Za svoj rad višestruko je nagrađivana. Njene knjige prevedene su na blizu trideset jezika. Studirala je španski jezik i književnost. Učestvuje u različitim programima i projektima koji podstiču djecu i mlade na čitanje, kreativnost, kritičko mišljenje i toleranciju. Jedan je od osnivača pokreta za poboljšanje kulture za djecu i mlade Ura kultura. Do sada je napisala više od trideset knjiga za djecu i mlade.

Ovo je najstrašniji dan u mom životu je dinamična, originalna i savremena priča. Odličan prikaz ranog tinejdžerskog života.

Mirsad Bećirbašić rođen je u Sarajevu 1952. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajavu, Odsjek Filozofija i sociologija. Piše poeziju, prozu i prevodi djela sa francuskog jezika. Za djecu i mlade objavio: Naušnice od trešanja, Pticodrom, Škola baleta, Druga ljubav, Sunce na rolama, Kako ja želim kako ja hoću, Pjevam priče kao da crtam crtiće, Veseli časovi, Ko prije do mene,  Slova od snova. Dobitnik državnih i internacionalnih nagrada. Uvršten u školske programe.

Nominovan i za nagradu Astrid Lindgren.