Nagrada Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječije književnosti u BiH

Na Vezenom mostu, jednom od najznačajnijih festivala dječije književnosti u regiji, od 2006. godine ustanovljena je i istoimena nagrada za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovine (nagrada za životno djelo). Cilj ustanovljenja nagrade bio je vrednovanje stvaralačkog odnosa i isticanje doprinosa pojedinaca i institucija iz Bosne i Hercegovine razvoju i afirmaciji književnosti za djecu, te njenom boljem i pravednijem pozicioniranju u umjetničkom, kulturnom i društvenom miljeu Bosne i Hercegovine.

Prvi dobitnik Malog princa za životno djelo je, u trenutku dobijanja nagrade, bio najstariji živi bosanskohercegovački pisac za djecu, Advan Hozić. Nagrada mu je dodijeljena uz 80. rođendan, a u ime organizatora priznanje je uručila Mirjana Tahirović, jedna od najzaslužnijih osoba za pokretanje i programsko uzrastanje festivala Vezeni most.

* * *

ADVAN HOZIĆ je rođen 6. juna 1926. godine u Kotor-Varošu, Bosna i Hercegovina. Od 1941. godine bio je sudionik antifašističkog rata. Novinarstvom i književnim radom počeo se baviti od 1950. godine. Tvorac je sedam radioigara, a izvođena su mu i dva pozorišna djela: komedija Malinjak i drama Rat. Pored desetak izdanih knjiga publicistike, dominantno mjestu u njegovom djelu zauzimaju romani.

Najpoznatiji romani su mu: Dobroćudni ratnici, Tri Ješina junačka dana, Vrabac s puškom, Dva i po borca, Dječaci iz Ulice Zmaja od Bosne, Glavna snaga, Lopuža i Dječak i balon.

Autor je i nekoliko zbirki priča od kojih su najpoznatije: Drugovi, Prava puška, Sumnjivi telećak, Čudo od djeteta i Azrino magare. Poeziju je obilježio zbirkom pjesama Djed i unuk i Prođimo ispod duge, te knjigom igrokaza Stara tajna.

Preveo je s makedonskog jezika tri knjige priča. Njegove četiri knjige prevedene su na slovenački (2), na makedonski (1) i na albanski jezik (l), kao i brojne priče koje su prevođene na turski, češki, talijanski, ruski i mađarski i objavljivane u listovima i časopisima na tim jezicima. Zastupljen je u lektiri za osnovnu školu sa dvije knjige, a sa pričama i odlomcima iz romana u brojnim knjigama i izborima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, a i u časopisima i listovima za djecu na svim jezicima kojima se govori širom bivše Jugoslavije.

Hozić je bio istaknuti bosanskohercegovački pisac za djecu i mlade.

Bio je član Društva novinara BiH od 1960. i Društva pisaca BiH od 1965. godine. Dobitnik je desetak književnih nagrada te 27-julske nagrade Bosne i Hercegovine za 1989. godine i nagrade Mali princ za životno djelo koja mu je dodijeljena u Tuzli, 2006. godine.