Nagrada Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječije književnosti u BiH

Na Vezenom mostu, jednom od najznačajnijih festivala dječije književnosti u regiji, od 2006. godine ustanovljena je i istoimena nagrada za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovine (nagrada za životno djelo). Cilj ustanovljenja nagrade bio je vrednovanje stvaralačkog odnosa i isticanje doprinosa pojedinaca i institucija iz Bosne i Hercegovine razvoju i afirmaciji književnosti za djecu, te njenom boljem i pravednijem pozicioniranju u umjetničkom, kulturnom i društvenom miljeu Bosne i Hercegovine.

Bisera Alikadić rođena je u Podhumu kod Livna 1939. godine. Od 1947. stalno je nastanjena u Sarajevu. Tu je pohađala školu, a zatim dugo vremena radila kao knjižničar u “Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci”. Još kao dijete, početkom pedesetih godina javlja se u tadašnjim dječijim listovima. Prvu samostalnu knjigu objavila je 1972. godine. Knjiga se zove “Noć i ćilibar”. Od tada objavila je još sedam knjiga poezije, dva romana za odrasle i dvije zbirke priča za djecu. Zbirka pjesama “Grad Hrabrost” napisala je tokom prve ratne godine. Ona je preporučljiva i za djecu i za odrasle.

 

Bisera Alikadić svakog dana izmišlja nove razloge svog postojanja, to su riječi, to su pjesme, to je poezija kojoj se u potpunosti predaje i koja životu daje smisao. Onog trena kad sve oko nas izgubi smisao, pisati i čitati poeziju se čini kao jedina moguća nada i na čin za spas. Ispraznost, rutinirana svakodnevica, vrijeme pandemije u kojoj mnogi gube razum, zatim praznina, usamljenost, samoća, sve je to svijet današnjice kojem se Bisera Alikadić odlučno suprotstavlja poezijom, umnogome ga propitujući i otvoreno mu se rugajuć i, upotrebljavajući nerijetko i ironiju, i u pjesmama u kojima se referira na stanje u (neuređenoj) državi ispisujući angažovanu poeziju ona govori sve ono o čemu se šuti (zbog straha od posljedica), ona objelodanjuje na vispren i originalan način.

(iz recenzije Melide Travančić o knjizi Bisere Alikadić, Gola psovačica)