Nagrada Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječije književnosti u BiH

Na Vezenom mostu, jednom od najznačajnijih festivala dječije književnosti u regiji, od 2006. godine ustanovljena je i istoimena nagrada za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovine (nagrada za životno djelo). Cilj ustanovljenja nagrade bio je vrednovanje stvaralačkog odnosa i isticanje doprinosa pojedinaca i institucija iz Bosne i Hercegovine razvoju i afirmaciji književnosti za djecu, te njenom boljem i pravednijem pozicioniranju u umjetničkom, kulturnom i društvenom miljeu Bosne i Hercegovine.

Irfan Horozović je ove godine navršio 75 godina života (rođen je u Banjaluci 1947. godine). Objavio je više od četrdeset naslova (od kojih su neki doživjeli više izdanja).
Za djecu i mlade napisao je knjige: Vauvan (1986), Mađioničar iz Prijestolnice domina (1988), Oblak čija lica prepoznajemo (1997), Inspektor vrtnih patuljaka (1998), Jedan mali magarac zvani Zanzibar (2003) i Snježni tigar skače kroz vatreni obruč (2021), te drame Kako ti je ime (1968), Tanka Katanka (1971) i Fijaker bez konja (2004).
Zastupljen je u brojnim antologijama pripovijetke, poezije i drame, te prevođen na više jezika. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja za svoja književna djela.