Vezeni most 2009

Vezeni most 2009.

Ovogodišnji, šesti susreti počeli su otvaranjem izložbe ilustracija gosta ilustratora, Toše Borkovića. Kao i ranijih godina, bio je to prvorazredni događaj u likovnom životu Tuzle, pa i Bosne i Hercegovine, u kojoj su izložbe ilustracija, ako izuzmemo ove u Tuzli, pravi raritet. Sutradan su brojni talentirani učenici osnovnih škola Tuzlanskog kantona uživali u majstorijama Toše Borkovića na likovnoj radionici, pa je to njihovo druženje trajalo neuobičajeno dugo. Pisci su, za to vrijeme podijeljeni u grupe, posjetili sve biblioteke i brojne škole na području Tuzlanskog kantona i Distrikta Brčko, gdje su održali “susrete za nezaborav”, kako se izrazila jedna djevojčica. Na literarni natječaj Pismo Malom Princu stiglo je više od 600 radova, a studenti likovnih akademija ilustrirali su motive poezije Šime Ešića, kome je tako obilježeno 40 godina umjetničkog rada. U Međunarodnoj galeriji portreta upriličena je neobično uspjela izložba radova kojima je oslikana i uprizorena Ešićeva poezija, a objavljena je i knjiga izabranih pjesama sa ilustracijama svih studenata učesnika natječaja.

Nagrada Mali princ za najbolju knjigu u regionu pripala je hrvatskom autoru, Stanislavu Marjanoviću, za knjigu Enciklopedija čudovišta, a istoimena nagrada za doprinos razvoju dječije literature u BiH dodijeljena je ediciji Lastavica Izdavačkog preduzeća Sarajevo Publishing.

Prvi put je izvan konkurencije, na prijedlog dosadašnjih dobitnika nagrade Mali Princ, ovo priznanje dodijeljeno i osnivaču Vezenog mosta, Šimi Ešiću.

Autor plakata susreta Vezeni most 2009, Tošo Borković, Srbija

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2009.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2009. godinu

Stanislav Marijanović je rođen 1957. u Tomislavgradu, u učiteljskoj obitelji. Likovni je umjetnik - grafičar, ilustrator i pisac. Završio je Likovnu akademiju u Zagrebu, a profesionalno grafičko iskustvo stječe u Francuskoj, Danskoj, Argentini, Njemačkoj i Belgiji. Njegov rad posebno je zapažen u Francuskoj, gdje dobiva nagradu za grafiku Premier prix Trace / Idémédia-Crédome 91 i zlatnu medalju Mérite et Dévouement Français za umjetnički rad i djelovanje na području grafike. Dosad je realizirao više od 40 samostalnih i sudjelovao na više od 150 skupnih izložbi širom svijeta. Kao pisac i ilustrator širokoj je publici najpoznatiji kao autor knjiga o čudovištima: Kućna čudovišta, Knjiga čarobnih formula, Izgubljene papuče, Enciklopedija čudovišta, Enciklopedija čovjeka i Čudovišta u muzeju. Dobitnik je mnogih respektabilnih nagrada  i prevođen na mnoge jezike.

Knjiga Enciklopedija čudovišta, objavljena 2008. godine u Hrvatskoj vrijedi kao remek-djelo postmoderne igre. Tako su je nazvali kritičari. Marijanović je priredio ilustracije raznovrsnih čudovišta, a tekst je nastao naknadno.

„Čudovišta nisu proizvod maštovitoga ljudskog mozga. To su stvarna, razumna bića koja, kao i mi, žive na ovom našem ugroženom, jedinom i zajedničkom planetu”, kaže Marijanović. Njegova su čudovišta u svojoj raznolikosti mnogo interesantnija od ljudi. Nemaju samo dvije noge, dvije ruke i jednu glavu i ne govore za razliku od ljudi mnogo različitih jezika. Oni se međusobno jako dobro razumiju. Za ilustracije i tekst, autor Enciklopedije čudovišta je 2009. godine dobio u Zagrebu i godišnju nagradu Grigor Vitez.