Vezeni most 2005

Vezeni most 2005.

Vezeni most 2005. okupio je neka stara, ali i nova imena dječije književnosti. Čast otvaranja susreta pripala je prošlogodišnjem pobjedniku gospodinu Zvonimiru Balogu. Na veliko iznenađenje, mladi autori poput Igora Kolarova, Tomislava Zagode i Dejana Aleksića, oduševili su goste i učesnike manifestacije svojim djelima.

Tuzlanski osnovci imali su priliku družiti se sa autorima lektirskih knjiga za osnovnu školu poput: Feride Duraković, Enise Osmančević-Ćurić, Zejćira Hasića, Muhidina Šarića.

Od nominovanih knjiga, nagradu Mali Princ dobio je poznati kantautor i pisac Arsen Dedić za knjigu Dječje oči, koji na žalost spriječen bolešću nije mogao prisustvovati dodjeli nagrade. Nagradu mu je naknadno uručio gospodin Šimo Ešić.

Na raspisani literarni konkurs o temi Pismo Malom Princu, svoje radove je poslalo preko 400 stotine djece iz svih zemalja regiona.

Pokrenuta je i likovna radionica, tokom koje su se osnovci mogli družiti sa umjetnikom Svjetlanom Junakovićem i ujedno učiti slikarskim tehnikama. Ideja je bila da se talentovana djeca upoznaju sa tehnikama i načinom rada poznatih slikara te da svoju kreativnost iskažu kroz nove sadržaje.

U tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru postavljena je izložba radova Svjetlana Junakovića, jednog od najpoznatijih umjetnika i dobitnika najvećih svjetskih priznanja.

Radovi studenata akademija likovnih umjetnosti iz Zagreba, Beograda, Cetinja i Sarajeva učestvovali su u izboru za najbolji plakat o temi 200 godina Hansa Kristijana Andersena.

Autor plakata susreta Vezeni most 2005, prof. Svjetlan Junaković, ALU Zagreb

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2005.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2005. godinu

Arsen Dedić bio je hrvatski kompozitor, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor. Uz muziku, objavio je više zbirki lirike. Prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore. Javlja se kao kompozitor, interpret, pjesnik, producent, dirigent i svirač. Komponovao je stihove Krleže, Cesarića, Ujevića, Goloba i mnogih drugih. Njegove su pjesme prevodili i obrađivali mnogi izvođači. Veliki dio njegova opusa čini primijenjena muzika za televiziju, film i teatar. Bio je član Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatskoga društva pisaca. Ocijenjen je „najkompletnijim i najvažnijim kantautorom u povijesti hrvatske popularne muzike čiju pjesničku profinjenost na muzičkoj sceni nije dosegao niko.”

Zbirka dječijih pjesama pod nazivom Dječje oči, knjiga koju je majstorski ilustrirao Svjetlan Junaković i gustim potezima kista uspio prenijeti cijeli jedan slojeviti dječiji svemir na nešto plošno i golo poput papira, knjiga je koja čeka na male velike čitače...

Pjesmice i pitalice koje je Dedić ukoričio i objavio, uz popratni CD, mudro su i zaigrano, naivno i dječije, spontano štivo. Možemo s lakoćom zamisliti mame i tate kako ih prije spavanja čitaju svojoj djeci, koja u njihovoj duhovitosti uživaju jednako kao i roditelji. Pjevne su to pjesmice, vrijedne čitanja, o dječijim brigama, o životinjama, o svijetu, o svemu onome Što zanima jedno malo dijete...