Vezeni most 2019

Vezeni most 2019.

Vezeni most je tradicionalni dječiji festival koji već šesnaest godina promoviše pisce za djecu i dječiju književnost, a održan je u periodu od 22. 10. do 24. 10. 2019. godine. Festival Vezeni most, svečano je otvoren 22. 10. 2019. godine u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović, u sklopu Centra za kulturu Tuzla. Festival su ove godine organizovali Udruženje prijatelja knjige - Društvo Mali princ i izdavačka kuća Bosanska riječ iz Tuzle u saradnji sa Udruženjem građana Artsinteza i Fondacijom Tuzlanske Zajednice, a kao i ranijih godina, na svečanosti otvaranja nastupaju učenici velikog broja škola, vrtića i dječijih udruženja sa područja Tuzlanskog kantona, kao i veliki broj posjetilaca.

"Svake godine pokušavamo održati šarm festivala koji je prepoznatljiv u regionu i zadržati kreativnost svih učesnika, pokušavamo djecu animirati da zavole knjigu“, istakao je Šimo Ešić, direktor međunarodnog dječijeg festivala Vezeni most.

Na festivalu nije nedostajalo kreativnih radionica, zabave i druženja sa piscima. Fondacija tuzlanske zajednice u saradnji sa Udruženjem građana Artsinteza bila je dio ovogodišnjeg 16. po redu Vezenog mosta. Za mještane Kiseljaka, učenike OŠ Kiseljak i sve goste organizirane su u Kiseljaku Pričaonica bake Pričalice i Veče Šime Ešića.

Pričaonica Bake Pričalice je umjetnička radionica Srete Vide Žuljević. Osim slušanja priča, mališani su se i sami imali prilike okušati u glumi i lutarskoj predstavi.

Veče Šime Ešića je otvorila Sabina Sinanović Ćatibušić ispred Fondacije tuzlanske zajednice nakon čega je nastupio Orkestar harmonika Muzičke škole Čestmir Mirko Dušek iz Tuzle pod ravnanjem Dejana Milkunića. Nakon Orkestra harmonika, učenici OŠ Kiseljak, poznate i po tome što je pohađa veliki broj djece romske nacionalnosti, izveli su odlomak iz bajke Bijeli svijet, šareni svijet autora Šime Ešića i to na romskom i bosanskom jeziku.

Učenici su recitirali i pjesmu Šime Ešića Jutro u Kiseljaku u kojoj autor perom ljubavi ispisuje stihove o svom rodnom mjestu Kiseljaku i rudarevom kućerku, svojoj rodnoj kući. Večer su uveličali i i članovi Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Tuzle koji su izveli dva kratka igrokaza Kako se crta ljubav i Zašto je važno čitati. Osim što su stihove Šime Ešića recitirali, učenici OŠ Kiseljak su ih i otpjevali. Horski su izveli pjesmu Čuvaj mamu da ti duže traje.

Prepunoj dvorani Društvenog centra u kojoj se tražilo mjesto više obratila se i gospođa Mirjana Tahirović, predsjednica Udruženja građana Artsinteza. Vrhunac večeri bilo je obraćanje samog književnika Šime Ešića koji je s osmijehom na licu pratio dešavanja te večeri.

Jasminka Tihi-Stepanić dobitnica je ovogodišnje regionalne nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu. Nagrada joj je dodijeljena za roman Ljeto na jezeru Čiču na završnoj svečanosti festivala 23. oktobra 2019. godine.

 

Autor plakata susreta Vezeni most 2019, Emir Durmišević, Bosna i Hercegovina

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2019.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2019. godinu

Jasminka Tihi-Stepanić rođena je 1958. godine u Velikoj Gorici. Profesorica je hrvatskoga jezika u OŠ Eugena Kvaternika u rodnome gradu. Piše za djecu i mlade. Priče objavljuje u časopisima Modra lasta, Smib, Radost i Književnost i dijete, kao i na Hrvatskom radiju, u emisiji Priča za velike i male i u TV seriji HRT-a Pssst…Priča!

Njezin roman prvijenac Imaš fejs? dobio je Nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za djecu i mlade objavljen u 2011. godini, a istoimena radioigra nagrađena je 2012. posebnom nagradom na 9. međunarodnom festivalu radioigara za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi koju dodjeljuje Međunarodna unija za dječju knjigu IBBY. Roman je izabran za nacionalni kviz u znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda” koji organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara.

Objavila je roman Bacit ću ti kompjutor kroz prozor 2013. godine i zbirku priča Baš kao Harry Potter 2014. godine. Bacit ću ti kompjutor kroz prozor ušao je u najuži izbor za Nagradu Grigor Vitez. Slijedi roman Moja neprijateljica Ana za koji je 2016. dobila Nagradu Anto Gardaš. Sljedeće godine po romanu je na HR-u snimljena istoimena radioigra. Slikovnicu Priča o ribaru i zlatnoj ribici objavila je 2016. godine, a slikovnicu Kako su nastali morski oblutci 2018. u nakladničkoj kući Sipar d. d. Roman Dom iza žice objavila je 2017. Iduće godine ušao je u najuži izbor za nagrade Grigor Vitez i Anto Gardaš te 2018. predstavlja dječju književnost Republike Hrvatske na međunarodnom festivalu Vezeni most, za najbolju dječiju knjigu u regionu. Posljednji roman Jasminke Tihi-Stepanić Ljeto na jezeru Čiču objavljen je 2018.