Vezeni most 2012

Vezeni most 2012.

Deveti susreti dječijih pisaca Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije svečano su otvoreni 17. 5. 2012. u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Za ovogodišnju nagradu Mali princ nominovano je osam knjiga, a pored izbora najbolje dječije knjige regiona, obavit će se i izbor najboljih dječijih literarnih radova po raspisanom konkursu za učenike osnovnih škola, te najbolju ilustraciju studenata likovnih akademija u Sarajevu, Cetinju, Zagrebu, te Beogradu.

Teme oba konkursa posvećene su 200 godina od objavljivanja prve zbirke bajki braće Grim koja će nizom prigodnih svečanosti biti obilježena u cijeloj Europi. Pa tako, za osnovce je ovo bila jedna od jedinstvenijih prilika da pišu o temi Grimovi junaci u mojoj bajci, a studenti pomenutih akademija ilustrovali su na motiv Čudesni svijet Grimovih bajki.

Jedna Grimova bajka bit će predstavljena na lutkarskoj sceni, a raspisan je i poziv djeci za kreiranje najboljeg kostima i maske likova iz Grimovih bajki i za učešće u karnevalskoj povorci pješačkom zonom Tuzle.

Autor plakata susreta Vezeni most 2012, Radostina Neykova, Bugarska

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2012.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2012. godinu

Igor Kolarov (1973-2017) bio je jedan od najznačajnijih srpskih pisaca za djecu i mlade. Objavio je knjige za djecu: Hionijine priče (pjesme i priče, 2000); Agi i Ema (roman, 2002, nagrada Politikin zabavnik); Priče o skoro svemu (priče, 2005, nagrada Neven), Kuća hiljadu maski (roman, 2006; nagrada Politikin zabavnik, nagrada Sima Cucić, nagrada Mali princ za najbolju dječju knjigu u regionu) i druge. Pored navedenih, dobio je i nagradu Zmajevih dečjih igara (2006) za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za mlade, kao i Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (2009)  za stvaralački doprinos u širenju kulture.

Kuća hiljadu maski obrađuje na diskretan i inventivan način traumatičnu temu jednog djetinjstva uskraćenog za prisustvo roditelja. Da bi se izbjeglo suočenje sa surovom neminovnošću gubitka najbližih, upošljavaju se najrazličitija sredstva igre i uobrazilje. Šta je to prijateljstvo? Kakva je to uzbudljiva misterija? Od kakvog se ručka tope obrve? Šta ima između dvije tišine? Ko je Hanibal Prvi? Kako se na norveškom kaže: šibica koja jeste i nije? I na kraju: ko se krije iza maske?