Vezeni most 2016

Vezeni most 2016.

Dječiji festival Vezeni most najveći je i najznačajniji projekt namijenjen djeci i umjetnicima za djecu, te je jedini festival ove vrste u Bosni i Hercegovini. Većina programskih sadržaja festivala održavala se u ustanovama kulture i obrazovanja Tuzlanskog kantona, te u BZK „Preporod" Brčko Distrikta.

Kao i svake godine, raspisan je konkurs/natječaj za izbor najboljih dječijih literarnih radova koji su prezentirani javnosti i nagrađeni u okviru  13. međunarodnog dječijeg festivala Vezeni most.

Za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole tema nagradnog literarnog konkursa/natječaja bila je Šapnuo mi je patuljak, u povodu 100. godišnjice objavljivanja kultne dječije knjige Priče iz davnine, Ivane Brlić-Mažuranić i 60 godina od prvog objavljivanja knjige Patuljak iz Zaboravljene zemlje, najznačajnijeg bosanskohercegovačkog bajkopisca, Ahmeta Hromadžića. Ovim se željelo ukazati na nemjerljiv značaj ovih djela i njihovih autora za razvoj dječije i književnosti uopće.

Za učenike od 6. do 9. razreda osnovne škole, tema je bila: Ideje pokreću svijet, s ciljem afirmacije univerzalnih ljudskih vrijednosti, ali i aktuelnih trendova u društvu koji afirmišu produktivno i poduzetničko promišljanje i rad.

Jedan od ljepših dijelova festivala "Vezeni most" je tradicionalno raspisivanje konkursa za najbolji literarni rad. Odziv na konkurs je uvijek velik, dobijamo vrlo ozbiljna i lijepa ostvarenja mladih ljudi. Nama je cilj i zbog toga postoji "Vezeni most" da otkrivamo mlade talente, da im pomažemo da se razviju, da ih afirmišemo i da im prhnemo jedra ne bi li nekad zauzeli naša mjesta, nas književnika. - kazao je Šimo Ešić, direktor međunarodnog dječijeg festivala Vezeni most.

U pomenutom festivalu učestvovalo je oko 10.000 djece. Ovo je festival koji podstiče djecu da vole knjigu, da se kreativno izražavaju, što je veoma važno za razvoj djece u današnjem vremenu.

Ovogodišnja dobitnica nagrade Mali princ je Jasminka Petrović, književnica iz Srbije, za knjigu Leto kada sam naučila da letim. Nagradu je uručila predstavnica organizatora festivala Vezeni most, gospođa Ružica Ešić.
Ove godine, nagradu za debitantsko djelo dobio je Ilija Nikčević za knjigu Krtica i sunce.

Autor plakata susreta Vezeni most 2016, Ivana Ćurić, Bosna i Hercegovina

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2016.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2016. godinu

Knjigu Leto kada sam naučila da letim napisala je Jasminka Petrović, a ilustrovao Dobrosav Bob Živković.

Ako pročitaš ovu knjigu, naučićeš da letiš ili da se bar malo podigneš od zemlje...

Odlazak na more s bakom u posjetu kod druge bake svakako ne zvuči kao ljetovanje iz snova jedne ti nejdžerke. A kada se sve dešava na Hvaru, gdje ne poznaješ nikog i ne razumiješ neke riječi i običaje, pa ni zašto tvoja baka plače pri susretu sa sestrom, ljetovanje počinje da liči na košmar.

Glavna junakinja Sofija povlači se u knjige, muziku i sanjarenje u nadi da će joj tako brže proći vrijeme. Ali ljeto je puno iznenađenja i Sofija polako otkriva da i u malom mjestu ima ljudskih priča dostojnih romana, a da se nekad s bakom i rođacima koje jedva poznaješ može ljepše ispričati nego s najboljom drugaricom iz odjeljenja. Najzad se može desiti i da tamo odakle si samo želio da odletiš, poželiš da se vratiš ponovo.

Uz karakterističnu mješavinu humora, živopisnih likova i autentičnog prikaza ljudskog iskustva, Jasminka Petrović u ovom romanu pruža pogled na posljedice prethodnih decenija iz perspektive današnje generacije mladih, ali istovremeno se bavi i univerzalnim temama odrastanja, prijateljstva i porodice, u kojima će se vjerovatno prepoznati svaki mladi čitalac ili čitateljka.