Vezeni most 2016

Vezeni most 2016.

Tekst

Autor plakata Susreta Vezeni most 2016, Ivana Ćurić, Bosna i Hercegovina

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2016.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2016. godinu

Knjigu Leto kada sam naučila da letim napisala je Jasminka Petrović, a ilustrovao Dobrosav Bob Živković.

Ako pročitaš ovu knjigu, naučićeš da letiš ili da se bar malo podigneš od zemlje...

Odlazak na more s bakom u posjetu kod druge bake svakako ne zvuči kao ljetovanje iz snova jedne ti nejdžerke. A kada se sve dešava na Hvaru, gdje ne poznaješ nikog i ne razumiješ neke riječi i običaje, pa ni zašto tvoja baka plače pri susretu sa sestrom, ljetovanje poči-nje da liči na košmar.

Glavna junakinja Sofija povlači se u knjige, muziku i sanjarenje u nadi da će joj tako brže proći vrijeme. Ali ljeto je puno iznenađenja i Sofija polako otkriva da i u malom mjestu ima ljudskih priča dostojnih romana, a da se nekad s bakom i rođacima koje jedva poznaješ može ljepše ispričati nego s najboljom drugaricom iz odjeljenja. Najzad se može desiti i da tamo odakle si samo želio da odletiš, poželiš da se vratiš ponovo.

Uz karakterističnu mješavinu humora, živopisnih likova i autentičnog prikaza ljudskog iskustva, Jasminka Petrović u ovom romanu pruža pogled na posljedice prethodnih decenija iz perspektive današnje generacije mladih, ali istovremeno se bavi i univerzalnim temama odrastanja, prijateljstva i porodice, u kojima će se vjerovatno prepoznati svaki mladi čitalac ili čitateljka.