Boje Vezenog mosta

Boje vezenog mosta

Vezeni most je pored pisaca za djecu bio prva i jedina spona likovnih umjetnika akademija i fakulteta iz regiona. Likovni umjetnici i profesori iz Sarajeva, Beograda, Zagreba i sa Cetinja bili su važni saradnici u programima Festivala. Više od 100 studenata pod njihovim vođstvom natjecalo se za najbolju ilustraciju ili plakat. Ova nagrada pored plakete nosi i godišnju stipendiju, za prvonagrađenog, i polugodišnju stipendiju za drugonagrađenog studenta.

Gosti ilustratori su svojim izložbama i umjetničkim radionicama bitno obogatili likovni život sredine u kojoj se organizira Vezeni most.


Umjetnik poput Svjetlana Junakovića, koji je svoje radove izlagao širom svijeta i osvojio brojna priznanja, bio je jedan od njih. Andrea Petrlik Huseinović, čije su ilustrirane knjige obišle svijet i pobrale nepodijeljene simpatije i brojne nagrade, također nas je počastila svojim gostovanjem. Ursula Kirchberg, ilustrator i spisateljica za djecu iz Njemačke, za koju jezička barijera nije predstavljala problem, izjavila je da je provela najljepša tri dana u svom životu družeći se sa djecom tuzlanskog kantona. Mojca Cerjak, slovenačka ilustratorica koja svojim ilustracijama uljepšava udžbenike u Sloveniji, uljepšala je i naš Vezeni most svojom izložbom. Tokom prvih susreta Vezeni most, Zdravko Mićanović, profesor FPU Beograd, predstavio je svoj bogati umjetnički opus, a dječji ilustrator i karikaturista, Tošo Borković, pokazao nam je svoje umijeće crtanja karikatura. Još jedan biser u nizu ilustratora, koje je Tuzla imala priliku vidjeti, bila je i Marsela Hajdinjak iz Zagreba, koja je nesebično predstavila svoj talent tuzlanskim mališanima.

Doprinos likovnom uređenju Vezenog mosta, dala je i profesorica sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, Amra Zulfikarpašić kao član žirija za izbor najboljeg plakata. Svojim radom i angažmanom posebno mjesto u srcima svih zauzela je Ana Matić, docent likovne akademije Cetinje, a svojom kreativnošću i umijećem oplemenila je udžbenička izdanja IK Bosanska riječ.

Jedan u nizu umjetnika koji su ostavili svoj pečat na manifestaciju je Enes Sivac, jedan od najpoznatijih živih vajara u BiH, autor statue Malog Princa.

Spomenimo još i Nezira Čorbića, Fuada Kasumovića i Ćazima Sarajlića, likovne umjetnike iz Tuzle koji su na svoj način dali doprinos organizaciji i likovnosti dosadašnjih susreta Vezeni most.


 

Autor statue Malog princa

Enes Sivac rođen 1966. godine u Sarajevu, gdje je 1985. završio školu primijenjenih umjetnosti. Iste godine upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu i diplomirao na Odsjeku kiparstva, kao jedan je od ponajboljih produkata umjetničke radionice u klasi profesora Alije Kučukalića.

Skulptor, čiji radovi ne ostavljaju ravnodušnim niti likovnu kritiku niti najšire slojeve zahtjevne likovne publike. Izlagao na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i svijetu (Japan, SAD, Italija, Finska, Francuska, Slovenija, Njemačka, Hrvatska). Radio je između ostalog na restauraciji Šarene džamije u Travniku, Katedrale u Sarajevu, Medrese u Mostaru. Rad mu je uvršten u kolekciju ARS AEVI Sarajevo. Radio je kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Autor je brončane statue Malog princa koja se dodjeljuje za najbolju dječiju knjigu u regionu i za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini.

Slikarstvo i scenografija

Nesim Tahirović rođen je 23. oktobra 1941. godine u Tuzli. Slikarstvo studirao kod prof. Koste Hakmana u Beogradu. Uz slikarstvo bavio se primijenjenom umjetnošću i scenografijom. Tokom dugogodišnjeg umjetničkog rada izlagao je na šezdesetak samostalnih i više od stotinu zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je i više nagrada za slikarstvo i scenografiju. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Za Vezeni most više godina je radio scenografiju za završne svečanosti festivala. Živio i radio kao slobodni umjetnik u Tuzli, gdje je preminuo 2020. godine.

Merima Ibrišimović rođena je 1982. u Tuzli. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Radoslava Tadića. Izlagala je na preko 40 kolektivnih izložbi, te učestvovala na desetak likovnih kolonija. Aktivna je članica tuzlanske umjetničke grupe SCENA, te članica Udruženja Art Centar Lukavac.

Bila je redovna gostujuća autorica na izložbama Udruženja Manufaktura Tuzla. Voditelj je više umjetničkih radionica za djecu i mlade. Trenutno radi kao profesor likovne kulture.

Usko je sarađivala sa gostima-ilustratorima na postavljanju likovnih izložbi, a uradila je nekoliko scenografija završne svečanosti festivala.