Boje Vezenog mosta

Boje vezenog mosta

Vezeni most je pored pisaca za djecu bio prva i jedina spona likovnih umjetnika akademija i fakulteta iz regiona. Likovni umjetnici i profesori iz Sarajeva, Beograda, Zagreba i sa Cetinja bili su važni saradnici u programima Festivala. Više od 100 studenata pod njihovim vođstvom natjecalo se za najbolju ilustraciju ili plakat. Ova nagrada pored plakete nosi i godišnju stipendiju, za prvonagrađenog, i polugodišnju stipendiju za drugonagrađenog studenta.

Gosti ilustratori su svojim izložbama i umjetničkim radionicama bitno obogatili likovni život sredine u kojoj se organizira Vezeni most.


Umjetnik poput Svjetlana Junakovića, koji je svoje radove izlagao širom svijeta i osvojio brojna priznanja, bio je jedan od njih. Andrea Petrlik Huseinović, čije su ilustrirane knjige obišle svijet i pobrale nepodijeljene simpatije i brojne nagrade, također nas je počastila svojim gostovanjem. Ursula Kirchberg, ilustrator i spisateljica za djecu iz Njemačke, za koju jezička barijera nije predstavljala problem, izjavila je da je provela najljepša tri dana u svom životu družeći se sa djecom tuzlanskog kantona. Mojca Cerjak, slovenačka ilustratorica koja svojim ilustracijama uljepšava udžbenike u Sloveniji, uljepšala je i naš Vezeni most svojom izložbom. Tokom prvih susreta Vezeni most, Zdravko Mićanović, profesor FPU Beograd, predstavio je svoj bogati umjetnički opus, a dječji ilustrator i karikaturista, Tošo Borković, pokazao nam je svoje umijeće crtanja karikatura. Još jedan biser u nizu ilustratora, koje je Tuzla imala priliku vidjeti, bila je i Marsela Hajdinjak iz Zagreba, koja je nesebično predstavila svoj talent tuzlanskim mališanima.

Doprinos likovnom uređenju Vezenog mosta, dala je i profesorica sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, Amra Zulfikarpašić kao član žirija za izbor najboljeg plakata. Svojim radom i angažmanom posebno mjesto u srcima svih zauzela je Ana Matić, docent likovne akademije Cetinje, a svojom kreativnošću i umijećem oplemenila je udžbenička izdanja IK Bosanska riječ.

Jedan u nizu umjetnika koji su ostavili svoj pečat na manifestaciju je Enes Sivac, jedan od najpoznatijih živih vajara u BiH, autor statue Malog Princa.

Spomenimo još i Nezira Čorbića, Fuada Kasumovića i Ćazima Sarajlića, likovne umjetnike iz Tuzle koji su na svoj način dali doprinos organizaciji i likovnosti dosadašnjih susreta Vezeni most.