Projekti Malog princa

KLUB ČITALACA MALI PRINC

Svjesni koliko je čitanje važno za duhovni i mentalni razvoj ličnosti svakog djeteta i, u želji da knjigu učinimo bližom i dostupnijom mladim čitaocima, u Bosanskoj riječi smo osnovali i Klub čitalaca Mali princ. U društvu su okupljeni poznati pisci, slikari, glumci, ljekari i profesori iz našeg grada. Oni su se cijelog života družili sa lijepim knjigama i znaju koliko su one vrijedne i važne i to potvrđuju svojim ugledom u društvu. Član kluba čitalaca može postati svaki ljubitelj knjige koji jednom godišnje kupi makar jednu knjigu iz programa Bosanske riječi. Šta se time dobija? Najprije članstvo u uglednom društvu dobrih i plemenitih ljudi. Zatim, članska kartica Prijatelj Malog princa, nešto kao đačka lična karta. Na njoj ima mjesto i za fotografiju – baš kao pravi prvi lični dječji dokument. Sa tom članskom karticom svaka knjiga u izdanju Bosanske riječi jeftinija je za 20%. Pa čak i udžbenici! Dalje, Klub čitalaca omogućit će vam, kad god zaželite, da u vašoj školi gostuju pisci iz lektire, ili glumci, slikari i drugi umjetnici. Za članove kluba čitalaca organiziramo nagradne igre i natječaje, gdje učesnici mogu osvojiti vrijedne nagrade. I, napokon, klub organizira vaše gostovanje u Tuzli sa cjelodnevnim kulturno-edukativnim programom za vaše odjeljenje ili školu. Program obuhvata posjetu izdavačkoj kući Bosanska riječ, gdje se organizira susret sa lektirskim piscima i autorima udžbenika i gdje se djeca mogu upoznati sa cijelim procesom nastajanja knjige, od rukopisa do izlaska iz štampe, zatim posjetu muzeju solarstva, sojeničkom naselju, slanim jezerima, slapovima i pozorištu.

Dovoljno je da nas pozovete - sve ostalo je naša briga.

POKLON KNJIGA ZA PETICU

Nekad je knjiga bila vjerni pratilac djetinjstva, oblikovala je i usmjeravala mlade duše na njihovom putu odrastanja u ljude. Na kraju svake školske godine, koliko knjižicama punih petica, radovali smo se i tom čarobnom daru - KNJIZI - na kojoj je pisalo: Za odlično učenje i primjerno vladanje, Nastavničko vijeće naše škole nagrađuje... Te drage uspomene čuvaju se i danas po regalima, vitrinama, kućnim bibliotekama.

Malo smo to zaboravili, kao i na mnoge druge vrijednosti, pa nam se često vrati kako ne očekujemo.

Izdavačke kuće Planjax Tešanj i Bosanska riječ Tuzla, kojima rukovode dva dječija pisca - Bajruzin Hajro Planjac i Šimo Ešić žele u naše škole vratiti taj stari, lijepi običaj. Pokrenule su zato plemenit projekt POKLON KNJIGA ZA PETICU kojim žele za svakog odlikaša u što je moguće više škola u BiH obezbijediti poklon knjigu. Obraćamo se zato i Vama s prijedlogom da odlikašima škole koju ste Vi pohađali (ili u koju idu Vaša djeca ili djeca Vaših radnika) uručite POKLON KNJIGU ZA PETICU u ime Vas i Vaše kompanije ili institucije kojoj ste na čelu. Možda će jednog dana taj mali odlikaš, čiju će torbu krasiti Vaša POKLON KNJIGA sutra biti Vaš klijent, uposlenik, rukovodilac...

Nadamo se da ćete u projektu prepoznati širi društveni interes, a u činjenici da akciju medijski prate brojni printani i elektronski mediji, vidjeti i prepoznati vlastiti interes Vaše kompanije. Očekujemo vašu povratnu informaciju i narudžbu. U to ime Vas pozdravljamo i želimo puno uspjeha u radu.