Kandidati za nagradu Mali Princ – 2021.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POZNATI SVI KANDIDATI ZA OVOGODIŠNJU NAGRADU “MALI PRINC”

Selektori za najznačajniju regionalnu nagradu „Mali princ“ za najbolju dječju knjigu u regionu obavili su selektorski posao i poslali svoje odluke organizatoru. Bosnu i Hercegovinu će, prema odluci selektorice dr Melide Travančić, predstavljati knjige I KAD ODRASTEŠ, Ismeta Bekrića i  MALI PRINC MI U SNU REČE: TVOJA PRIČA NEK POTEČE, Bisere Alikadić. Crnogorski selektor dr Draško Došljak nominirao je knjige MALO POZORIŠTE, Slobodana Vukanovića i RAJIČNJAK, Branka Vukovića. Selektorica za Hrvatsku dr Marina Gabelica, nominirala je knjige ZMAJEVI KOJI NE LETE, Ivane Šojat i ŠKOLA NA RUBU PAMETI, Tomislava Zagode. Srbiju će, prema odluci dr Zorane Opačić, predstavljati knjige CRNA PTICA, Aleksandre Jovanović i ZAGRLI MESEC, autorice Danice Bogojević.

Svi nominirani pisci okupit će se u oktobru u Tuzli na ovogodišnjem Međunarodnom dječjem festivalu “Vezeni most”, gdje će im biti uručene Plakete za nominaciju i gdje će na završnoj festivalskoj večeri biti uručen i Mali princ za najbolju dječju knjigu objavljenu u ove četiri države u 2020. godini. Nagradu čini brončana statua Malog princa, rad akademskog vajara Enesa Sivca, plaketa i novčani iznos, a o nagradi će, pored četiri selektora, odlučivati i peta članica žirija, profesorica Maksida Hadžihasanović.

Festival “Vezeni most” ove godine, inače postaje “punoljetan” – organizira se 18 godina zaredom, a značajan dio programa bit će posvećen pjesnikinji Nasihi Kapidžić-Hadžić, kojoj se ove godine navršava 90 godina rođenja. Organizator Međunarodnog dječjeg festivala je i ove godine Udruženje prijatelja knjige – Društvo “Mali princ” Tuzla.

Za Društvo „Mali princ“, Tuzla

Šimo Ešić