Maja Cvetković Sotirov

SVETLOST DETINJSTVA

Milica Milenković

 

Maja Cvetković Sotirov, Čarobni jedrenjak – Priča o Nikoli Tesli, ilustrovao Vladimir Mančić,
Luka Books/ Institut za dečju književnost, 2021.

 

 

Nakon Francuske avanture u kojoj smo se družili sa naučnikom Blezom Paskalom, Maja Cvetković Sotirov, autorka brojnih knjiga za decu, u novoj knjizi o avanturama dečaka Luke, upoznaje nas sa Nikolom Teslom, jednim od najznačajnijih naučnika 19. i 20. veka. Čitajući Čarobni jedrenjak proputovaćemo svetom zajedno sa neobičnom družinom otkrivajući najvažnije trenutke života naučnika koji je omogućio brz i lak prenos struje našoj planeti. Kako je Nikola Tesla zapravo osvetlio naše živote i naša detinjstva, to je jedna od osnovnih ideja knjige pred nama sa motoom: Kada detinjstvo odraste, vaspitanje se pretvara u životni put. Upravo ovaj didaktički momenat jasno određen u jednoj rečenici očitaćemo i u nameri zle vile Gromline i njenog saradnika, zlog naučnika, da Teslin transformator iskoriste kako bi mu u srce usadili razočarano detinjstvo, jer: „Kada se useli u ljude, razočarano detinjstvo poljulja sve ideje i želje, uništava snove, a ljudi postaju nezainteresovani. Takve ih je najlakše unišiti... A u šta će se pretvoriti Tesla bez snova, ideja i sa teretom razočaranog detinjstva u srcu?“ Da ne bismo saznali odgovor na ovo pitanje, da ne bi postojali „transformatori koji prenose razočarano detinjstvo u ljudsko srce“, hrabri dečak Luka, vila Anđelina i robovilan Viloid, ukrcaće se na Santa Mariju i krenuti u prošlost, put mape na kojoj se jasno vide mesta i različiti periodi Teslinog života gde bi bile postavljene ove sprave sa namerom da u njegovo srce unesu mrak, a mrak u Teslinom srcu značio bi mrak celom našem svetu. Razočarano detinjstvo je sintagma koja stoji kao kontrast zamisli cele ove knjige. Ova sintagma ugrađena u moto autorke značila bi iniciranje pogrešnog vaspitanja i njegovih uticaja na emotivni svet deteta, a kasnije i odraslog čoveka. Zato je srce glavni motiv ove knjige, a naša družina nikako ne sme dozvoliti da Teslino srce koje zamišljamo ispunjeno svetlošću detinjstva, postane ispunjeno razočaranjem, uništenim snovima i idejama. Takvo srce naći ćemo u zloj vili Gromlini, sestri dobre vile Anđeline, koja nije rođena zla već je takva postala, jer su se u njenom srcu ugnezdile ljubomora, zavist i sujeta od najranijeg detinjstva. Takav je i zli naučnik i njihova zajednička i jedina namera je da zlo i tama vladaju ovim svetom.

Borba između dobra i zla u ovoj knjizi je borba između dva srca, onog sa razočaranim detinjstvom u sebi i onog drugog, sa detinjstvom ispunjenim slobodom, maštom, učenjem i snovima koji su kadri da promene svet. Prva srca su usamljena, a druga žude za društvom i prijateljstvima. To je jedan od važnijih nivoa na kojem treba čitati i objašnjavati ovu knjigu deci.

Knjiga Čarobni jedrenjak – Priča o Nikoli Tesli svojim pripovedačkim umećem, stilom kojim je napisana, strukturom u kojoj prepoznajemo sve nivoe kompozicije, a koji će se odlično uklopiti u razvoj života i naučnih postignuća Nikole Tesle, odličan je povod da se mladi čitaoci upoznaju sa detinjstvom i Teslinim radom u čemu će im pomoći objašnjenja u fusnotama i na kraju knjige, pozivajući ih na dalje istraživačke zadatke sa namerom da u svima koji čitaju probudi duh izuma i slobodnih ideja koje bi pomogle čovečanstvu u njegovoj daljoj evoluciji. Nikola Tesla je rano prepoznao kod sebe moć apstraktnog mišljenja koje se razvija kroz maštu (kada je osetio elektricitet pod prstima mazeći mačku, zapitao se „Nije li priroda jedna ogromna mačka?“; iz svog malog sela maštao je kako će iskoristiti energiju Nijagarinih vodopada – trideset godina kasnije to je i ostvario); za Nikolu Teslu ljudski um bio je fascinantno polje čije je moći želeo da iskoristi do kraja smatrajući da ne postoje granice. Svojim radom i genijalnim delom to je i dokazao. Nema boljeg načina da se sve to pokaže i približi deci do jedne ovakve knjige koja budi radoznalost, osećaj za prave vrednosti, arhetipski pokazujući odnos dobra i zla iz kojeg se rađaju veliki ljudi. Knjiga o Tesli Maje Cvetković Sotirov primer je onoga što je Tesla živeo, shvatao i za šta se borio koristeći nauku i maštu (ljudsku čaroliju), upuštajući se u avanturu stvaranja novog poretka sveta.

Pored Tesle, brojne su istorijske ličnosti iz naučnih i umetničkih krugova 19. veka koje defiluju ovom knjigom, oživljavajući prošlost u velikim svetskim metropolama, na jednostavan način upoznajući naše male čitaoce sa sjajnom izumiteljskom prošlošću koja je promenila svet i način života ljudi.

Kako u jednoj od fusnota u knjizi stoji, Bečlor je o Nikoli Tesli, obraćajući se Edisonu, rekao: „Ja poznajem dva velika čoveka – jedan od njih ste Vi, drugi je ovaj mladi čovek.“ Stoga, verujemo da sada već možemo reći da i mi poznajemo mnoge buduće velike ljude koji su upravo pročitali ili čitaju ovu knjigu, jer ona u svim svojim segmentima potvrđuje da će kao sastavni deo detinjstva mnogih generacija koje dolaze postati i njihov životni put.