KONKURS/NATJEČAJ

Književnost za djecu je, od nastanka do danas, uvijek na marginama književnosti za odrasle, a uz književnost, sporadične su i književno-kritičke, historijske i teorijske studije koje se bave dječijom književnošću. Riječ je o fenomenu kojeg književna, ali i akademska, javnost uporno prešućuje i zanemaruje. S tim u vezi, i s ciljem da doprinese afirmaciji kritičkog pristupa u sagledavanju aktuelne književne produkcije za djecu, podsticanju razmjene mišljenja i vraćanju književnosti za djecu u medije, gdje bi trebalo da bude vidljivija i poštovanija kao važan dio savremene umjetnosti i kulture, Institut za dječju književnost ustanovio je dvije nagrade u oblasti književne kritike književnosti za djecu – nagradu „Muris Idrizović“ za neobjavljen esej (književnu kritiku/prikaz) i nagradu „Zorica Turjačanin“ za neobjavljenu knjigu/zbirku eseja o književnosti za djecu. Tim povodom raspisuje

KONKURS/NATJEČAJ
ZA NAGRADU „MURIS IDRIZOVIĆ“
za neobjavljeni esej (književni prikaz ili kritiku) o djelima iz dječje književnosti
i
KONKURS/NATJEČAJ
ZA NAGRADU „ZORICA TURJAČANIN“
za neobjavljenu knjigu/zbirku eseja o književnosti za djecu

Pravo učešća na oba konkursa imaju svi punoljetni državljani Bosne i Hercegovine. Za državljane Bosne i Hercegovine poželjno je (nije obavezno) da se njihovi radovi bave djelima i pojavama u domaćoj - bosanskohercegovačkoj savremenoj književnosti za djecu (od kraja XX veka do danas). Pravo učešća imaju i državljani drugih zemalja, ako se njihovi radovi kojima konkurišu na ovaj javni poziv bave piscima, djelima i pojavama u bosanskohercegovačkoj književnosti za djecu.
Radovi se šalju otkucani u Wordu (Times New Roman, 12pt) ćiriličnim ili latiničnim pismom (sa obaveznom upotrebom dijakritičkih znakova: ć, č, š, ž, đ).
Radovi se šalju elektronskom poštom na mejl adresu idk@idk.ba sa imenom i prezimenom adresom, brojem telefona autora.

Konkurs je otvoren do 31. decembra 2024. godine.

U konkurenciji za nagradu „Muris Idrizović“ tri najbolja eseja bit će nagrađena Plaketom „Muris Idrizović“ i novčanom nagradom, a svi radovi iz užeg izbora, uz saglasnost autora, biće objavljeni na web strani Instituta www.idk.ba web strani Društva Mali princ Tuzla www.maliprinc.ba i u knjizi - zborniku radova.
U konkurenciji za nagradu „Zorica Turjačanin“ odabrat će se jedan rukopis, koji će biti nagrađen Plaketom „Zorica Turjačanin“, novčanom nagradom i objavljivanjem u formi knjige.
Radovi koji ne ispunjavaju uslove konkursa neće biti uzeti u razmatranje. Za eventualna pitanja i više informacija dostupne su mejl adrese: idk@idk.ba ili verlagesic@t-online.de.

Konkurs za obje nagrade podržale su izdavačke kuće Lijepa riječ, Tuzla i Planjaxkomerc Tešanj, kao i Udruženje prijatelja knjige Mali princ Tuzla.