Zejćir Hasić

OTŠKRINUTA KAPIJA MAŠTE

Jilduza Pajazetović: Osvrt na knjigu bosanskohercegovačkih bajki Zejćira Hasića

 

Rijetko smo u prilici da se, u relativno kratkom vremenskom periodu, pojave dvije izuzetne knjige bajki jednog autora. Maslačak u Stelinim očima druga je knjiga bajki poznatog bosanskohercegovačkog pisca Zejćira Hasića. Knjiga Hvatač zvijezda i drugi sanjari, Hasićeva prva zbirka bajki, nominirana je 2020. godine za nagradu Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu i ostvarila značajan uspjeh. No, priznanja za ovog plodonosnog pisca koji kontinuirano stvara i piše nisu nepoznanica - dobitnik je brojnih nagrada, uključujući i nagradu za životno djelo.

Upravo u tom širokom spektru interesovanja, a njegovo stvaralaštvo obuhvata širok opus - pisao je i piše romane, priče, pjesme, drame, ovaj put odlučio je hrabro zaploviti u svijet bajki. To ovom piscu, očito nije bilo teško - dječak u njemu još uvijek živi, sanja, mašta i voli, oči iskre još vrlo živo, a mudrosti se skupilo sasvim dovoljno pa se sve pretočilo u bajkovite riječi. Autor je uspio je spojiti tri dijela - bajke, pjesme i kratke priče koje se sasvim prirodno nadovezuju jedna na drugu i čine razigranu, maštovitu i totalno bajkovitu cjelinu.

Njegove bajke su toliko na granici bajkovitog i realnog, stvarnog i izmišljenog, duhovitog i krajnje produhovljenog, da čitatelj mora zastati i zapitati se: gdje se mašta pretvara u stvarnost? Odgovor je vrlo jednostavan: tamo gdje je mi zaustavimo. Čovjek sam sebi nameće granice i ograničenja, limitiramo svoje želje i htjenja zbog ko zna kakvih razloga, a da ni sami nismo svjesni da time gubimo dio sebe. Maštati, sanjati, stremiti ka boljem, uzvišenijem - prirodna je, Bogom dana, osobina čovjeku.

Hasić nam u uvodu napominje da je ova knjiga namijenjena svima koji još uvijek njeguju te lijepe osobine, koji kroz kapije mašte i snova prolaze u drugi svijet bez imalo straha od nepoznatog. Zaista, ništa nije nemoguće ukoliko se čovjek oslobodi stega straha i bespomoćnosti. Život je naravno pun iznenađenja, svaki dan nosi dobro i loše, ali pisac nam želi skrenuti pažnju da u svemu pokušamo pronaći barem zrnce znanja i mudrosti, dobrote i blagosti.

Ta kapija širom je otvorena, treba se samo usuditi krenuti. Sve dok ima djevojčica i dječaka, velikih i malih, koji pred vratima sna odluče da se prema drugima odnose sa ljubavlju i poštovanjem, s osmijehom prate let maslačka i cvrkut ptica na grani, bajke Zejćira Hasića prenosit će svevremensku poruku - budite sakupljači osmijeha i začinite život barem prstohvatom mašte.