U susret šesnaestom Vezenom mostu

Pripreme za ovogodišnji Međunarodni dječiji festival «Vezeni most», koji će biti održan u Tuzli od 22. do 24. oktobra, u punom su jeku. Selektori su završili dio svog posla i svako iz svoje zemlje nominirao je po dvije knjige  za nagradu «Mali princ» i već privode kraju čitanje nominiranih knjiga za koje će na završnoj festivalskoj večeri saopštiti ocjene. Sabiranjem tih ocjena bit će izabrana najbolja knjiga čijem autoru će pripasti nagrada «Mali princ». O nominiranim knjigama dovoljno govori podatak da se od njih osam, pet već okitilo značajnim književnim nagradama u svojim zemljama.

Izabrali smo i gosta ilustratora Festivala. Ove godine je to sarajevski umjetnik Emir Durmišević, koji je već uradio reklamni plakat za ovogodišnji Festival, koga promoviramo na ovoj konferenciji za štampu. Gost ilustrator će u Ateljeu «Ismet Mujezinović» prirediti i samostalnu izložbu ilustracija, koja će biti otvorena 22. oktobra u 12 sati (kada se otvara i Festival), a trajat će do 30. oktobra. Poslije otvaranja izložbe, drugog festivalskog dana, gost ilustrator će održati i umjetničku radionicu sa likovnim talentima – učenicima osnovnih škola Tuzlanskog kantona.

Raspisan je i konkurs za literarne radove učenika osnovnih škola u regionu (BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija) i već su počeli pristizati prvi radovi. Za razliku od dosadašnjih, ove godine tema literarnog natječaja je slobodna. Za to smo se odlučili da bismo što većem broju mališana omogućili da potpuno nesputano i nesmetano izraze svoj literarni talent. Stručni žiri će, nakon 15. oktobra kada je rok za slanje radova, nagraditi po tri najbolja rada u kategoriji od 1. do 5. i od 6. do 9. razreda.

Usvojena je i odluka o dodjeli nagrade «Mali princ» za stvaralački doprinos zarvoju dječije književnosti u Bosni i Hercegovini (nagrada za životno djelo). Ovogodišnji dobitnik je književnik Kemal Mahmutefendić, jedan od najplodnijih književnih stvaralaca u Bosni i Hercegovini. Objavio je više od 60 knjiga različitih književnih žanrova, a najviše domete ostvario je u poeziji za odrasle i pripovijedanju za djecu. Njegove dvije knjige zastupljene su u lektiri za osnovnu školu, a jedna je obavezna lektira na univerzitetima slavistike.

U programu ovogodišnjeg Festivala zadržat ćemo i stalne aktivnosti:

- posjete pisaca bibliotekama na području Tuzlanskog kantona – susreti djece i pisaca u devet općinskih gradskih biblioteka,

- kreativni maraton, u saradnji sa Defektološkim fakultetom i Hemijskom školom u Tuzli, koji svake godine okupi više stotina djece i mladih različitih kreativnih sposobnosti,

- predstavljanje novih dječijih knjiga koje su izašle između dva festivala,

- parada maski i kostima

- Portret pisca – dobitnika nagrade «Mali princ» za stvaralački doprinost razboju dječije literature u BiH – program posvećen Kemalu Mahmutefendiću

Osim tih, ove godine će jedan poseban program biti posvećen obilježavanju 50 godina umjetničkog rada i predstavljanju Izabranih djela za djecu Šime Ešića, a jedan program-omaž posvetit ćemo i nedavno preminuloj pjesnikinji Enisi Osmančević-Ćurić, učesnici svih dosadašnjih festivala «Vezeni most» i nedavno preminulim pjesnicima Muharemu Omeroviću i Aliji H. Dubočaninu. Alija i Enisa su i dobitnici nagrade «Mali princ». U programu smo planirali i održavanje dvije književno-ekološke radionice, kao i Pričaonicu bajki koju će izvesti Sreta Vida Žuljević iz Mostara. U programima otvaranja i završne svečanosti očekujemo učešće glumaca tuzlanskog Teatra «Kabare», djece iz tuzlanskih vrtića i škola, dječjeg hora «Slavuj» iz Tuzle i dječijeg hora iz Maglaja.