Vezeni most 2021

Vezeni most 2021.

Ove godine, međunarodni dječiji festival Vezeni most, počinje 21. oktobra i trajaće do 24. oktobra. Osim Nagrade Mali princ, za najbolju dječiju knjigu u regionu, dodijelićemo i Nagradu Mali princ za stvaralački doprinos, razvoj i afirmaciju dječije književnosti. Laureat 2021. godine je bosanskohercegovačka književnica Valerija Skrinjar Tvrz.

Uz brojne sadržaje planirane za ovogodišnji festival, tuzlanskoj publici će se predstaviti i vrsna ilustratorica Milica Radojević čije ćemo radove moći vidjeti na izložbi u sklopu Vezenog mosta.

 

 

Autor plakata Susreta Vezeni most 2021, Milica Radojević

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2021.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2021. godinu

POZNATI SVI KANDIDATI ZA OVOGODIŠNJU NAGRADU “MALI PRINC”

 Selektori za najznačajniju regionalnu nagradu „Mali princ“ za najbolju dječju knjigu u regionu obavili su selektorski posao i poslali svoje odluke organizatoru. Bosnu i Hercegovinu će, prema odluci selektorice dr Melide Travančić, predstavljati knjige I KAD PDRASTEŠ, Ismeta Bekrića i  MALI PRINC MI U SNU REČE: TVOJA PRIČA NEK POTEČE, Bisere Alikadić. Crnogorski selektor dr Draško Došljak nominirao je knjige MALO POZORIŠTE, Slobodana Vukanovića i RAJIČNJAK, Branka Vukovića. Selektorica za Hrvatsku dr Marina Gabelica, nominirala je knjige ZMAJEVI KOJI NE LETE, Ivane Šojat i ŠKOLA NA RUBU PAMETI, Tomislava Zagode. Srbiju će, prema odluci dr Zorane Opačić, predstavljati knjige CRNA PTICA, Aleksandre Jovanović i ZAGRLI MESEC, autorice Danice Bogojević.

 

Svi nominirani pisci okupit će se u oktobru u Tuzli na ovogodišnjem Međunarodnom dječjem festivalu “Vezeni most”, gdje će im biti uručene Plakete za nominaciju i gdje će na završnoj festivalskoj večeri biti uručen i Mali princ za najbolju dječju knjigu objavljenu u ove četiri države u 2020. godini. Nagradu čini brončana statua Malog princa, rad akademskog vajara Enesa Sivca, plaketa i novčani iznos, a o nagradi će, pored četiri selektora, odlučivati i peta članica žirija, profesorica Maksida Hadžihasanović.

Festival “Vezeni most” ove godine, inače postaje “punoljetan” – organizira se 18 godina zaredom, a značajan dio programa bit će posvećen pjesnikinji Nasihi Kapidžić-Hadžić, kojoj se ove godine navršava 90 godina rođenja. Organizator Međunarodnog dječjeg festivala je i ove godine Udruženje prijatelja knjige – Društvo “Mali princ” Tuzla.

Za Društvo „Mali princ“, Tuzla: