Vezeni most 2014

Vezeni most 2014.

Draga djeco, poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji djece i djetinjstva, knjiga i književnika, dragi gosti. Dobro došli u Tuzlu, na 11. Vezeni most, na dvodnevnu svetkovinu umjetnosti namijenjene djeci, na svojevrsnu svetkovinu duha, u koju su nam svojim kratkim programom već uveli članovi plesnog kluba Flamenco iz Tuzle, svjetski prvaci u mnogim plesnim disciplinama, Ejna Omeragić, učenica Osnovne škole „Lukavac Grad“ i mališani obdaništa „Sunčica“ i „Kolibri“ sa svojima vaspitačima Majdom Okanović, Almom Dajdžić, Edinom Karić, Natašom Čotra, Enesom Mešanović i Ensarom Alićem... – ovim riječima je pozdravio goste i učesnike 11. festivala na svečanosti otvaranja  direktor festivala, književnik Šimo Ešić, i nastavio: – Voda je ljetos porušila mnoge mostove – malo je pomjerila i naš Vezeni most, sa maja na kraj oktobra, ali ga nije odnijela u nepovrat. Uprkos svemu, naročito uprkos onima koji sebično i škrto drže ruku na sehari, kad god treba podržati nešto jednostavno, čisto, kreativno i plemenito. Nešto dječije. Na sreću, uvijek ima i onih drugih i drugačijih, kao što su Raifeissen banka, BH Telekom, Suman iz Gračanice, Hypo Alpe Adria banka, Koteks iz Tešnja, Alfe-Mi iz Živinica i još neki, koji prepoznaju potrebu da današnjoj djeci i na ovaj način, djetinjstvo učine sretnijim i radosnijim. Zahvaljujući njima, Vezeni most se uspravio opet, i ove godine, 11. put, s jasnom namjerom – da trajno poveže sve razdvojene obale na ovom svijetu, sve ljude dobre volje i čista srca. Takve smo oko našeg Vezenog mosta, okupljali svih proteklih godina, pa su takvi s nama i ove godine. Zahvaljujući njima, vama i nama, ova dva dana zajedno ćemo vesti most od bajki, družiti se sa piscima i umjetnicima iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Sa nama je veliki majstor za uljepšavanje dječijih knjiga, ilustrator Dobrosav Bob Živković, koji će na svojim umjetničkim radionicama pokušati i vama, djeci, otkriti neke tajne nastajanja dobre dječje ilustracije. Njegovom izložbom, zvanično započinje ovogodišnji Vezeni most...

Na svečanosti otvaranja premijerno je izvedena i buduća himna festivala, pjesma Vezeni most, Nasihe Kapidžić-Hadžić, koju je komponirao zenički kantautor, Haris Alijagić. Pjesma je odmah „ušla u uši“ prisutne publike i mališana, koji su je prihvatili i zapjevali zajedno sa njenim kompozitorom.

Festival je zvanično otvorila prošlogodišnja dobitnica nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu, Jagoda Iličić. Učinila je to na veoma inventivan, simpatičan i originalan način, kakav i priliči svečanostima koje su namijenjene djeci.

Prisutne je pozdravio i domaćin, Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta iz Tuzle u čijem Ateljeu „Ismet Mujezinović“ je i otvoren festival, a svečanost je nastavljena u istom stilu – otvaranjem izložbe ilustracija velikog majstora u ovoj vrsti umjetnosti, Dobrosava Boba Živkovića...

Autor plakata susreta Vezeni most 2014, Dobrosav Bob Živković, Srbija

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2014.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2014. godinu

Adnadin Jašarević rođen je 1967. u Zenici. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Direktor je Muzeja grada Zenice od 2007. Osnovao je prvu bh. školu stripa 1995. Uređuje ediciju Tragovima bosanskog kraljevstva, regionalne godišnje zbirke fantastičnih priča te od 2006. organizira istoimeni festival fantastične književnosti. Objavio je deset knjiga, između ostalih prvi bh. roman epske fantastike.

Nagrađen je za najbolju knjigu objavljenu 2007. u BiH, dobitnik je nagrade Zaklade “Fra Grgo Martić” za najbolju bh. dječiju knjigu u 2013. te nagrade za najbolju dječiju knjigu u regionu Mali princ, kao i Godišnje nagrade Društva pisaca BiH za najbolju dječiju knjigu. Član je Društva pisaca BiH.

Zbirka priča pod nazivom Tamoiza donosi niz kraćih proznih cjelina u kojima glavni junak, dječak po imenu Alija, nošen bujnom maštom, prolazi kroz brojne i raznovrsne avanture. Na vješt način isprepletene su bajke koje dječak sluša, pa zatim te bajke i živi, npr. traga za skrivenim blagom, lovi zlatnu ribicu, traži zakopano blago gusara... Neke priče na uspješan način preseljene su u san, ima elemenata i legendi, priča iz davnina... Knjiga počinje pričom u kojoj dječak sa velikom pažnjom čita knjige, traga za novim naslovima, a završava na način da i sam ima literarni dar, te postaje pjesnik. Knjiga je dobro zamišljena, donosi i drukčije čitanje bajki, koje se, na neki čudan način, prepliću sa životom dječaka (jer ih pokušava živjeti) i njegove družine.