Gost ilustrator

Gosti ilustratori

Zdravko Mićanović
Zdravko Mićanović

Profesor Zdravko Mićanović rođen je u Loparama (Bosna i Hercegovina). Diplomirao 1977, na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Slikarskom odsjeku, a magistrirao 1998. na Fakultetu primenjenih umetnosti iz oblasti grafičkog dizajna – plakata. Od 2004. docent je za oblast grafički dizajn. Zvanje vanrednog profesora stekao je 2011. godine, a zvanje redovnog profesora, 2016. godine.

Do sada je imao više od dvadeset samostalnih izložbi iz oblasti: grafičkog dizajna-plakata, ilustracije, stripa i crteža kao samostalne likovne discipline (Beograd, Novi Sad, Subotica, Ljubljana, Rijeka, Krk, Brač, Tuzla, Brčko). Učestvovao na skupovima o grafičkom dizajnu i oglašavanju i održao više predavanja iz tih oblasti (Institut, Servantes, Istraživačka stanica Petnica, Dom omladine Pančevo, Festival poezije za decu Bulka Crvenka).

Ilustrovao je nekoliko knjiga i udžbenika u izdanju IK Bosanska riječ iz Tuzle, od kojih su najpoznatija Pola igra, pola zbilja autora Šime Ešića.

Svjetlan Junaković jedan je od najpoznatijih hrvatskih ilustratora koji je osvojio desetke međunarodnih nagrada, a čak je dvaput bio i u finalu prestižne nagrade Hans Christian Andersen Ilustrator Award. Iako ga većina kao umjetnika poznaje po njegovim ilustracijama, Junaković je zapravo diplomirao kiparstvo na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu. Nakon završetka studija se intenzivnije bavi crtežom, ilustracijom te skulpturom. Pored toga, Junaković je osmislio i lutke te scenografiju za predstavu “Ko je Šlemil šel v Varšavo”, ali se okušao i u produkciji animiranog filma gdje je također bio uspješan osvojivši nagradu na Hrvatskom festivalu animiranog filma za film “Moj put”. Trenutno svoje znanje i vještine širi po Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje radi kao vanredni profesor, te po ostatku Evrope predajući u Sarmedeu, Rimu, Veroni, Padovi, Lisabonu i drugim gradovima.

Autor više naslovnih stranica dječijih knjiga objavljenih u izdanju IK Bosanska riječ, Tuzla (Izgubljeni kliker, Roman o novčiću, Komplet Branka Ćopića...)

Svjetlan Junaković
Andrea Petrlik Huseinović

Andrea Petrlik Huseinović rođena je u Zagrebu 1966. godine. Nakon što je završila grafiku na Školi primijenjenih umjetnosti upisuje grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti. U klasi profesora Ante Kuduza diplomirala je 1990. godine. Kao diplomski rad odabrala je likovnu opremu dječje knjige. Od sredine osamdesetih počinje ilustrirati za dječje časopise. Autorska slikovnica Plavo nebo/The Blue Sky je godinu dana bilo među 19 načitanijih knjiga od ukupno 256 knjiga koje su se nalazile u Međunarodnoj dječjoj digitalnoj knjižnici u Bratislavi.

Dobitnica je brojnih svjetskih nagrada i priznanja, a među posljednjim koje je Andrea osvojila je Andersenova nagrada, najveće svjetsko priznanje za dječiju ilustraciju. Njene knjige su prevedene na više od 60 jezika u svijetu. Plakat koji je uradila za festival Vezeni most, UNICEF je izabrao kao oficijelni plakat Svjetskog dana dječije knjige 2006. godine.

Za IK Bosanska riječ Tuzla uradila je nekoliko naslovnih stranica dječijih knjiga (Amilina i Mikijeva abeceda, Stigao je brat, Smijeh koji je pobjegao...), kao i likovnu opremu udžbenika za osnovnu školu.

Mojca Cerjak, diplomirala je 1983. godine na Visokoj školi primijenjene umjetnosti u Beču. Ilustrira bajke, poeziju i prozu, časopise za djecu i mlade, slikovnice, knjige i udžbenike književnosti. Posebno je poznata po ilustracijama za Zvezdu Zaspanko Fran Milčinski, koju je 1993. godine predstavila na Bolonjskom sajmu ilustracije dječijih knjiga. Također se bavi grafičkim dizajnom, opremom za knjige i dizajnom umjetnosti za lutkarske predstave. Stvara plakate, plakete, kalendare i razglednice.

Izlagala je na brojnim skupnim izložbama, kao i na nekoliko samostal-nih izložbi ilustracija. Dobitnica brojnih priznanja za ilustracije i likovnu opremu dječijih knjiga.

Za izdavačku kuću Bosanska riječ Tuzla likovno je opremila knjige Tajne beskrajne i čitanku za 4. razred devetogodišnje škole Čarolije malog svijeta. Mojca Cerjak je samostalna umjetnica, živi u malom mjestu Slovenske Konjice kod Celja.

Mojca Cerjak
Ursula Kirchberg

Ursula Kirchberg, rođena je u Hamburgu 1938. godine, gdje je završila studij na likovnoj akademiji 1957. Diplomirala 1961. i naredne godine odlazi na tromjesečni studij u Amsterdamu. Nakon udaje odlazi u Rim, gdje nedugo, nakon toga započinje dugogodišnju saradnju sa izdavačkom kućom Ellermann iz Minhena. U tom periodu objavljuje 28 slikovnica, djelimično sa svojim tekstom, a neke od njih konkurišu za njemačku nagradu dječije i omladinske literature.

Osim toga, ilustrirala je brojne dječije prozne knjige. Dobitnik je nagrade Premio critici in erba u Bolonji za slikovnicu Dagobert Rođenje sina Jana, 1971. godine, nagrade za dječiju literaturu odjela za strance grada Berlina, za slikovnicu Selim und Susanne (Selim i Suzana) 1984. godine.

Surađuje sa izdavačkom kućom Gerstenberg, Hildesheim, Njemačka i Izdavačkom kućom Bosanska riječ iz Tuzle, Bosna i Hercegovina.

Većina njenih originalnih ilustracija nalazi se od 2004. u posjedu muzeja za slikovnice Burg Wissem u Troisdorfu.

Tošo Borković je rođen 1953. u Han Pijesku (BiH). Karikaturista – ilustrator. Malo je crtača koji su kadri na tako malom prostoru i s tako svedenim likovnim sredstvima ocrtati karakter likova, stvoriti situaciju i ispričati cijelu priču, punu duha i specifičnog borkovićevskog humora, kao što je to u stanju ovaj autor. Njegova misao je bistra i britka, ideja lucidna i neočekivana, smijeh koji nam izmamljuje – ljekovit i tako neophodan...

U saradnji sa g. Ešićem i IK Bosanska riječ Tuzla, oslikao i priredio nekoliko knjiga za djecu koje su plijenile pažnju i osvojile nagrade na domaćoj sceni. Mnogo puta nagrađivan, primijećen i pohvaljen, a samo neke od nagrada su: Zlatna urma, Bordigera 1982; Zlatna medalja, Tokio 1985; Sao Paolo 1987; Poljska 2000; Prva nagrada Pjer 1984, 1988, 1992; Prva nagrada Gete instituta 2000, 2001; Gran pri Rumunija 2001... Dvije nagrade Neven za dječje knjige Svi smo kosmonauti i Reči i slova, za strip Toša i Novo. Nagrada za plakat – Bronzani vitez, za crtani film Simbol, Rusija... Radio kao profesionalni karikaturist u Večernjim novostima, a od početka ove godine je u mirovini. Živi u Beogradu.

Tošo Borković
Marsela Hajdinjak

Marsela Hajdinjak rođena je u Zagrebu 1967. godine. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna diplomirala je na Višoj školi dizajna tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Profesionalno se bavi ilustracijom od 1996. godine. Objavljuje radove u dječijim časopisima, ilustrira udžbenike, knjige i slikovnice. Omiljena tematika su joj bajke, a uzori su joj slikari i ilustratori s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Dobitnica je Nagrade „Grigor Vitez” 2006. godine za ilustracije u knjizi Vodenjak i stara kruška autora Želimira Hercigonje.

U saradnji sa IK Bosanska riječ, Tuzla uradila je naslovne strane knjiga Almin vrt - mali Jan, Vrelo ljepote, Pjesma se javlja, Patuljci se uvijek vraćaju i antologije crnogorske dječije priče Prostrani vidici, antologije francuske poezije za djecu Buket za tebe, a ilustrirala je i likovno opremila i Liliput - čitanku za prvi razred devetogodišnje osnovne škole.

Alenka Sottler, rođena je u Ljubljani 24. oktobra1958. godine. Njezin je otac bio kipar, student istaknutog hrvatskog kipara Augustinčića, a majka je radila za vodeću slovensku tiskarsku tvrtku Delo. Prvi neformalni trening u crtežu i skulpturi imala u studiju njezina oca. Ima duboku ljubav i razumijevanje književnosti, i najbolje je tumači u svom radu. Radila je kao slobodni ilustrator za neke od najboljih slovenskih i stranih izdavača i časopisa, među kojima su i Mladinska knjiga i Nova Revija. Važan dio njezinog rada posvećen je bajkama, modernim (npr. Oscar Wilde) i klasičnim (World Fairytales, braća Grimm). Posljednjih godina uglavnom ilustrira poeziju i proizvodi gravure i djela na papiru inspirirana književnošću i poezijom. Osim ilustracija u časopisima i naslov-nicama za publikacije, Alenka je ilustrirala više od 50 knjiga.

Dobitnica brojnih nagrada, uključujući Grand Prix u Zagrebu, dvostruku nagradu 3x3 Međunarodnog ilustrativnog showa, Nagradu Prešeren Fund, nominaciju za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren, dvije nominacije za Hans Christian Andersen...

Alenka Sottler
Radostina Neykova

Stil crtanja Radostine Neykove je stil moderne autorice ilustracija. Mnogi njeni crteži su rezultat nadahnutog rada i inspirativne igre sa tekstom autora. Smisao za humor autorice se jasno ocrtava u njenom poigravanju sa formama. Kolaži, stripovi, metode “slika u slici” su pravo bogatsvo dodato njezinim ilustracijama koje ona obogaćuje uvijek sa novih izvora. Ona govori dječijim jezikom koji je, u isto vrijeme, duboko sugestivan. Radostina Neykova je rođena u Varni, Bugarska,  1974. godine. Diplomirala je na Nacionalnoj akademiji za filmske i pozorišne umjetnosti „Kr. Sarafov”, a magistrirala Filmske studije i režiju animiranih filmova. Predaje Tehnike animacije i Tehnologiju animiranih filmova na Nacionalnoj akademiji za filmske i pozorišne umjetnosti “Kr. Sarafov”. Doktorirala na Institutu za studije umjetnosti na bugarskoj Akademiji nauka 2006. godine, gdje trenutno radi kao asistent. Autorica je knjige “Savremeni ekranizirani stripovi” koja je nominirana kao Knjiga godine za Godišnju filmsku nagradu Nacionalne akademije, 2010. godine. Poznata je i mladoj bosanskohercegovačkoj čitalačkoj publici, jer je za IK Bosanska riječ Tuzla likovno opremila knjige Izmislionica u selu Pričevac i Nešto u mraku - Priča o crnom i bijelom.


Aleksandar Pedović rođen je 1952. godine. Likovno-grafički urednik, ilustrator, dizajner, multimedijalni umjetnik, organizator likovnog života. Školu za primenjenu umetnost i Višu pedagošku školu - likovni smjer završio je u Novom Sadu. Od 1980. godine do danas likovno-grafički uređuje i ilustruje časopis za djecu “Mali Neven” i “Zorničku”. Za ilustracije dobio više nagrada na sajmovima knjiga u Beogradu i Novom Sadu. Njegove ilustracije izlagane su na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Španija, Francuska, Slovačka, Japan) i više puta su otkupljivane (1999. Hiroko Mori&Stasys Museum, Japan) i nagrađivane (Zlatno pero, Beograd 1984, 1988, 1993, Međunarodni sajam knjiga, Beograd 1994, 1998, Zmajeve dečje igre, Novi Sad 1985, Salon knjige Novi Sad 1999). Član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine. Pored ilustracije radi dizajn enterijera, plakat, keramiku, tapiseriju, fotografiju, grafički dizajn, C.A.D. i dr. Godine 1999. pokrenuo je veliki međunarodni “The Iwano Project” u saradnji sa japanskim partnerom. Radi se o povezivanju kultura ove dalekoistočne zemlje, naročito više stotina godina stare tradicije ručne proizvodnje papira, sa kulturnim naslijeđem jugoistočne Evrope.

Aleksandar Pedović
Dobrosav Bob Živković

Dobrosav Bob Živković je najpoznatiji ilustrator u Srbiji. Opisan je kao „svaštojed novih tehnologija“, zahvaljujući čemu svakog dana podari po neku dobru ilustraciju. Njegove ilustracije su okarakterisane kao lako prepoznatljive, urnebesno smiješne, ali i bolesne i čudne te ne mogu da ostanu neprimijećene. Što se popularnosti tiče, Bob Živković ima više fanova od drugih ilustratora u Srbiji. Sam autor za svoje crteže kaže da su kao vicevi, kojim iskazuje mišljenje o određenim pojavama i događajima. I sam priznaje da su oni uvijek malo pretjerani, smješniji i apsurdniji nego kod drugih ilustratora.

Diplomirao je “produkt dizajn” 1987. na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu. Ilustracijom i stripom, uglavnom u okviru žanra naučne fantastike, bavio se od 1984. Stalni je ilustrator “Politikinog zabavnika” i Kreativnog centra. Dobitnik je pet nagrada Neven za najbolje ilustrovanu dječiju knjigu i dva puta je nagrađivan nagradom Zlatno pero.

Eva Montanari rođena u Rimini, Italija, 1977. godine. Diplomirala na državnom institutu umjetnosti i Evropskom institutu za dizajn u Milanu. Još kao student likovnih umjetnosti, pisala je i ilustrovala knjige za djecu u Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, Tajvanu, Francuskoj, Španiji, Njemačkoji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Njene knjige su prevođene u Portugalu, Koreji, Hrvatskoj, Finskoj, Turskoj, Argentini i Tajlandu. Ilustruje kalendare, naslovne stranice dječijih knjiga, plakate i naslovnice za pojedine časopise.

Izlagala je na prestižnim izložbama u svijetu: Italija, SAD, Hrvatska, Tajvan, Japan, Francuska, Iran, UK, Brazil i Venecuela.

Njeni radovi više puta su izlagani u Original Art Show of the Society of Illustrators u Njujorku i na izložbama ilustracija u Portugalu i Italiji (Portugal, Sarmede Illustration Exhibition i International Exhibition of Bologna Children's Book Fair).

Održava umjetničke radionice u Italiji i inostranstvu.

Eva Montanari
Ivana Ćurić

Ivana Ćurić rođena je 10. augusta 1986. godine u Bihaću. U gradu na rijeci Uni pohađa osnovnu školu, nakon čega upisuje srednju Umjetničku školu, smjer Likovni tehničar za primijenjeno slikarstvo. Sudjelovala je na više kolektivnih izložbi.

Diplomirala na Pedagoškom fakultetu, smjer Predškolski odgoj 2012. godine.

Ilustracijom se bavi od srednjoškolskih dana. Prve ilustracije nastaju za dječji magazin Cvrčak, za koji je radila sedam godina. Ilustrirala je više od dvadeset naslova poznatih bosanskohercegovačkih pisaca i pisaca regiona. Neke od ilustriranih knjiga su: Olovka pustolovka – Šimo Ešić, Pjesma se javlja – Ismet Bekrić, Cvrkutanke iz sehare – Muhidin Šarić, Lepe i ružne reči – Mirjana Đapo, Avantura Miša Miše – Zdravko Odorčić, Na krilima mašte – grupa autora, Zlatna ljubičica – Zehra Isić, Habetova koliba – Bajruzin H. Planjac i mnoge druge.

Živi i radi u Austriji.

Sanela Husić Musabašić, rođena 1985. god u Banovićima gdje je završila Osnovnu školu. Mnogo je voljela crtati i slikati pa je upisala Srednju školu Primijenjenih umjetnosti u Sarajevu Odsjek Primijenjeno slikarstvo. Za vrijeme srednje škole se rodila ljubav prema skulpturi pa se odlučuje za studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je diplomirala 2014. god u klasi Prof. Mustafe Skopljaka. U svijetu bajke, u koji je 2003. godine ušla sasvim slučajno na nagovor pjesnika Šime Ešića, redovna je gošća festivala Vezeni most i čest ilustrator dječijih knjiga u izdanju IK Bosanska riječ Tuzla. Dječiji svijet i svijet imaginacije je pretvorila u svoju svakodnevicu koju rado dijeli sa kreativnim mališanima. Njene ilustracije su do danas obojile mnoge priče, bajke i pjesme, kako u knjigama tako i dječijim časopisima. Radila je za IK Bosanska riječ Tuzla, IK Klett Sarajevo, IK Sezam Sarajevo, Style Writes Now, Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BIH, Historijski muzej BIH, Muzej Sarajeva, IK Mladinska knjiga Ljubljana... Živi i radi na relaciji Sarajevo - Dublin kao freelance ilustrator, slikar i kipar.

Sanela Husić Musabašić
Ana (Bihelović) Grigorjev

Ana (Bihelović) Grigorjev je rođena 26. aprila 1974. godine u Beogradu, Srbija, gdje je završila Školu za dizajn, a potom i Likovnu akademiju, odsjek slikarstvo. Bavi se ilustrovanjem knjiga za djecu (slikovnice, udžbenici, romani, priručnici...). Do sad je ilustrovala preko 100 knjiga za djecu, oko 40 slikovnica i 10 udžbenika za različite izdavačke kuće, kao što su Narodna knjiga, Litera Books Greece, Nolit, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Calamus, Dečja knjiga, Kreativni Centar, Evro-Giunti, Eduka, Bookland Čarobna knjiga, Lijepa riječ Tuzla...

Neke od knjiga koje je ilustrovala su prodate i prevedene u više od 13 zemalja i postigle veliku popularnost, kao što su npr. Knjiga za svaku devojčicu i Knjiga za svakog dečaka (Kreativni Centar). Od 2003. god. je redovni član ULUPUDS-a. Samostalne izložbe: Lazarevac, 2000, izložba  ilustracija Detinjstvo divno naše u okviru 11. festivala humora za djecu; Novi Sad, 2003, izložba ilustracija Priče sa naslovne strane u okviru Zmajevih dečjih igara; Lazarevac, 2004, izložba ilustracija Moje slike, moji snovi; Lazarevac, 2007, izložba ilustracija Priče iz šume; i brojne grupne izložbe. Dobitnica je nagrade FLU Dželebdžić za mozaik, Beograd, 1998.

Emir Durmišević rođen je 2. aprila 1985. godine u Sarajevu. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti, Odsjek za likovno-grafičku opremu i ilustraciju knjige. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Na postdiplomskom studiju, na Odsjeku grafičkog dizajna, istražuje ilustraciju kao sredstvo vizuelne i likovne promocije kulturnog i historijskog naslijeđa. Profesionalno se bavi ilustracijom, koncept-artom, karakter dizajnom i animacijom. Radove je izlagao širom svijeta: u SAD-u, UAE-u, Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Austriji, Kipru, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini... Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada za svoj profesionalni rad, od kojih je posebno značajna međunarodna nagrada "Zlatno pero", za ilustraciju, koju dodjeljuje Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije. Učestvovao je kao ilustrator na mnogim projektima: Druga strana medalje, Najljepše bosanske bajke, Kamena priča, Bosansko kraljevsto, Stećkopedija...

Emir Durmišević
Omer Berber

Omer Berber, slikar i arhitekt, rodio se 1948. godine u Banjaluci, gdje je još kao učenik Gimnazije pokazivao privrženost likovnoj umjetnosti. Diplomirao je na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani, a slikarstvo je učio u ateljeu svoga brata Mersada. Član je ULUBiH od 1971. godine. Izlagao je na mnogim kolektivnim i samostalnim izložbama u regiji i svijetu. Živi i stvara u Italiji (Bolzano).

 

Milica Radojević je rođena u Gornjem Milanovcu, Srbija, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a potom diplomirala na Visokoj školi strukovnih studija Beogradskoj politehnici, smjer grafički dizajn. Master je završila na univerzitetu Metropolitan u Beogradu.

Bavi se grafičkim dizajnom, kao i ilustrovanjem knjiga za djecu i odrasle, slikovnica, romana, priručnika, planera… Do sad je dizajnirala i ilustrovala preko 200 visokotiražnih knjiga za djecu i odrasle za domaće i strane izdavačke kuće, od kojih i dvije za tuzlansku izdavačku kuću “Lijepa riječ”..

Milica Radojević
Aleksandra Nina Knežević

Aleksandra Nina Knežević je višestruko nagrađivana umjetnica, grafička dizajnerica i ilustratorica iz Sarajeva. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Crnoj Gori, na Odsjeku za grafički dizajn. Njene radove, koji jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, odlikuje čista i savremena ideja, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju ili ilustraciju. Dobitnica je brojnih međunarodnih priznanja, a njeni radovi objavljivani su u mnogim časopisima za umjetnost i dizajn (Communication Arts, Lürzer’s Archive, Print, Typo, Fontmagazine…). Godine 2010. je uvrštena među 200 najboljih svjetskih ilustratora/ica (Lürzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10). Od 2006. do 2010. godine bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Radi kao freelance dizajnerica, te se bavi dizajnom i ilustracijom naslovnica za knjige brojnih izdavačkih kuća iz BiH.

Autorica je i serije naslovnica i ilustracija za Harry Potter knjige u izdanju Izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva.

Za izdavačke kuće Bosanska riječ i Lijepa riječ iz Tuzle likovno je opremila Sabrana djela Skendera Kulenovića, Izabrana djela za djecu Irfana Horozovića i Trilogiju o Bosni, Velerije Skrinjar-Tvrz.

Dušan Pavlić je ilustrator i grafički dizajner uz Beograda. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti. Ilustrovao je više od sto knjiga za izdavače širom sveta. Mnoge njegove ilustracije nagrađivane su u Srbiji, Italiji, Belgiji i Brazilu. Dobitnik je Zlatnog pera, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. godini. Ilustracije za knjigu "S decom oko sveta 1" objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999. godine. Njegove ilustracije su duhovite, domišljate i šarmantne. Jedan od njegovih urednika je rekao o njemu: „On crta dok sedi. On crta dok hoda. On crta dok spava. On crta sve šta može ili ne može da zamisli. I svi ga vole. Jedina stvar koju ne voli je kada mu neko kaže: ’Nacrtaj mi nešto lepo’.“ Voli da putuje..

 

Dušan Pavlić