O nama

Društvo prijatelja knjige Mali Princ

Istaknuti javni i kuturni radnici i umjetnici Tuzle osnovali su nevladinu organizaciju Društvo prijatelja knjige Mali Princ i pokrenuli nekoliko projekata s ciljem da promoviraju čitanje kao nezaobilazni uvjet zdravog odrastanja i formiranja mlade ličnosti.
U saradnji sa Domom mladih i IK Bosanska riječ iz Tuzle, pokrenuta je manifestacija Vezeni most i ustanovljena nagrada Mali Princ za najbolju dječiju knjigu u regionu (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija).
Nagradu čini bronzana statua Malog Princa, rad akademskog vajara Enesa Sivca, plaketa i novčani iznos.
Aktivnosti za pripremu susreta dječijih pisaca Vezeni most Organizacioni odbor pokreće raspisivanjem natječaja za najbolji literarni rad učenika osnovnih škola. Natječaj o temi Pismo Malom Princu objavljuje se u dječijim listovima i glasilima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Istovremeno, raspisuje se i pozivni natječaj za ilustraciju ili plakat, za studente likovnih akademija i fakulteta likovnih umjetnosti u Sarajevu, Zagrebu, Cetinju i Beogradu. Organizatori su se obratili djevojkama i mladićima koji su odabrali umjetnost kao svoj budući poziv, svoju doživotnu ljubav, s namjerom da zagolicaju njihov stvaralački duh, da podstaknu njihovu kreativnu maštu, da im pomognu u njihovom vlastitom uzrastanju.
Selektori iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, vrše odabir i za nagradu Mali Princ nominiraju svako po dvije knjige objavljene u prethodnoj godini u njihovoj zemlji. Nominirane knjige pročitaju svi selektori i, zajedno sa petim članom prosudbenog žirija, koga delegira Društvo prijatelja knjige Mali princ iz Tuzle, na završnoj svečanosti, ocjenama od 1 do 6 (ni jedan selektor ne može ocjenjivati knjige koje je on nominirao), ocjenjuju nominirane knjige. Onoj koja prikupi najviše poena, pripada i nagrada Mali Princ.
Od 2006. godine ustanovljena je i istoimena nagrada za doprinos razvoju dječije literature u BiH. Prvi dobitnik Malog Princa za životno djelo je najstariji dječiji pisac u BiH, Advan Hozić.
Pokrenut je i karavan prijateljstva Pisci iz naših čitanki koji je gostovao u oko 100 škola u BiH. U školama su osnivani klubovi čitalaca Mali Princ, a člansku karticu Prijatelj Malog Princa, dobilo je više od 15.000 mališana.

SPONZORI I PRIJATELJI FESTIVALA VEZENI MOST