Vezeni most 2015

Vezeni most 2015.

Dvanaesti međunarodni dječiji festival Vezeni most planirali smo održati u maju, ali smo zbog finansijskih problema festival morali pomjeriti na jesen. Održan je u novembru 2015. godine.

Program festivala počeo je 4. novembra, dan prije zvaničnog otvaranja, predstavljanjem Antologije crnogorske priče za djecu, koja je, kao plod dugogodišnje suradnje pokrenute na festivalu Vezeni most, objavljena u produkciji IK Bosanska riječ. Uz predstavljanje knjige održan je susret pisaca sa učenicima osnovne škole „Stupari“ u Stuparima kod Kladnja u kome su učestvovale spisateljice Tatjana Andrejević i Zehra Isić i književnici Zejćir Hasić i Šimo Ešić.

Djeca, osnovci izveli su za goste prigodan umjetnički program, jednim dijelom posvećen djelu Nasihe Kapidžić-Hadžić, po čijoj pjesmi je festival dobio ime.

Autor plakata susreta Vezeni most 2015, Eva Montanari, Italija

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2015.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2015. godinu

Dejan Aleksić je srpski književnik. Smatra se jednim od najznačajnijih književnih stvaralaca mlađe generacije. Njegove pjesme su uvrštene u brojne zbornike i antologije. Dobitnik je brojnih nagrada. Živi u Kraljevu.

Pripovjest o neobičnom, pomalo mistifikovanom spletu događaja uzrokovanih trivijalnim slučajem: glavni junak Skitnica pronalazi napuštenu cipelu na drumu u jednom zabitom kraju. Kad je onda iz “cipelskog mraka” iščeprkao ceduljicu na kojoj je pisalo: “Onaj ko me odnese mom vlasniku postaće bogat”, Skitnica postaje uvjeren da je ta neispričana priča nevjerovatno zanimjiva, s mnogo neobičnih junaka i uzbudljivih preokreta...

Višestruko nagrađivana autorica knjiga za djecu i mlade ponovo nam donosi priču o odrastanju, ljubavi, ali i o tome kako postati bolje ljudsko biće. Glavni je lik srednjoškolac Edbin, koji živi u disfunkcionalnoj obitelji s roditeljima i sestrom. Materijalno su sređeni, no nedostaje emocija. Edbin ipak uspijeva spoznati da život ima i drugu stranu, otkriva prijateljstvo i ljubav, koji su mu do tada bili nepoznanica. Uvijek britka i duhovita, autorica Nada Mihelčić pruža nam još jednu zanimljivu priču o sazrijevanju za tinejdžere.