Vezeni most 2020

Vezeni most 2020.

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona svečano je otvoren 17. međunarodni dječiji festival Vezeni most.

Na svečanom otvaranju govorili su Mirela Ibrahimović-Mehanović, direktorica BKC Tuzla i Šimo Ešić, predsjednik Društva Mali princ.

Organizator je prilikom otvaranja napomenuo da se festival zbog trenutne epidemiološke sitiuacije održava u specifičnim uslovima, zbog čega je izmijenjen i program otvaranja. Tako su himnu festivala Vezeni most, umjesto djece iz Gradskog dječijeg hora Slavuj, izveli Nata Bagarić i Zlatan Mujkić, a u programu otvaranja pjesmom i riječju učešče dali pisci i pripovjedači koji su prisustvovali ceremoniji.

Nakon svečanog otvaranja Manifestacije otvorena je izložbe ilustracija Omera Berbera, koji također zbog epidemiloške situiacije nije prisustvovao otvaranju. Berberova ilustracija se nalazi i na ovogodišnjem plakatu festivala.

Festival Vezeni most održavao se u periodu od 21.-23. oktobra 2020. na više lokacija u Tuzlanskom kantonu, a uključivao je promocije, radionice, književne večeri, umjetničke programe i druge sadržaje.

Ove su godine, po prvi put u sedamnaest godina, tri knjige postigle isti broj bodova žirija, stoga su dodijeljene tri prve nagrade. Nagradu su dobili Krunoslav Mikulan za knjigu Zmaj ispod Staroga grada (Hrvatska), Dejan Aleksić za knjigu Drama u podrumu gospođe Joje (Srbija) i Žarko Vučinić za knjigu Djevojčica Tara i čarobno drvo (Crna Gora).

Mali princ je na završnoj svečanosti uručen i ovogodišnjem dobitniku za stvaralački doprinos razvoju dječije književnosti u Bosni i Hercegovini, Rizi Džafiću, književniku i dugodišnjem istraživaču u oblasti tog književnog roda, jednom od osnivača katedre za dječiju književnost na Pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Autor plakata susreta Vezeni most 2020, Omer Berber, Bosna i Hercegovina

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2020.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2020. godinu

Knjiga Djevojčica Tara i čarobno drvo, koju je napisao Žarko Vučinić, je proglašena najboljom knjigom za djecu u 2019. godini od strane Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade i nagradom Lukijan Mušicki u Srbiji.”

Unutar ovih korica skrivena je ekološka bajka o borbi za čistiju Planetu koja nas uči osnovama koncepta “svijet bez otpada” (“Zero Waste”).

Priča o djevojčici Tari i čarobnom drvetu je maštovito djelo protkano uzbudljivim dogodovštinama neobičnih stanovnika sa Stobojnih planina koje podstiču na razmišljanje: “Da li sječemo granu na kojoj sjedimo?”

Kako ne bi upali u ambis pun plastike i smeća, tu je Tara – moćni prirodočitač, radoznali dječak Timotije, gospodin proročanskog prezimena – Imanade, čuvari čudesne vune, žena sa ljubičastim očima, magarac Maga – degustator soka od šargarepe i žabac koji zna samo jednu riječ, ali i to mu je dovoljno da dijeli savjete i plaši nevaljalce.

Krunoslav Mikulan rođen je 24. februara1967. godine u Čakovcu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je engleski i njemački jezik te magistrirao i doktorirao englesku književnost. Radio je kao nastavnik u srednjoj školi, a zatim se zapošljava na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu (danas Odsjek u Čakovcu Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu) gdje predaje jezične i književne kolegije na engleskom jeziku. Samostalno ili u suautorstvu objavio je niz naučnih i publicističkih radova s područja teorije književnosti, lingvistike, metodike nastave stranih jezika, hrvatske historije...

Od književnih radova objavio je jedan roman za djecu Zmaj ispod Staroga grada, jedan roman za odrasle Oklada u Titanicu, a priče, humoreske, putopise i pjesme objavljivao je u časopisu AKO te Hrvatskom kajkavskom kolendaru. Glavni je urednik znanstvenoga časopisa Hrvatski sjever te novoga književnog časopisa Riječ više! Za roman Zmaj ispod Staroga grada dobio je Nagradu Artefakt i Nagradu Mali princ (regionalna nagrada za djeičju knjigu za jezično područje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije).

Podrumi, deco, kao što znate,
Nisu baš prostor omiljen svakom.
Tamo se razni smraduljci sjate,
Dosada traje čitave sate
I turšija se druži sa mrakom.

Šaljiva poema za djecu napisana je u duhu najbolje poezije Dušana Radovića. Za knjigu Drama u podrumu gospođe Joje Dejanu Aleksiću je dodeljena Nagrada Grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade za 2019. godinu.