Vezeni most 2011

Vezeni most 2011.

Kad smo smišljali Vezeni most, ovaj koji nas spaja već punih osam godina, mislili smo najprije na djecu. Na one zbog kojih postoji sve ovo oko nas – zbog kojih ujutro izlazi sunce, otvaraju se cvjetne latice, raste bilje i voće, rade fabrike i pekare. One zbog kojih se planeta okreće i juri kroz svemir. Na njih, koje moramo pripremiti da budu dobri i hrabri, pošteni i vrijedni, pa da nas, jednog dana, u svemu odmijene.

Mislili smo na njih kada smo smišljali čime da ih obradujemo, koga da im pozovemo u goste, s kim da ih upoznamo, koga da im pokažemo kao uzor, kao podstrek i putokaz. I dovodili smo im – sve same velikane dječije pisane riječi, slikare svjetskog glasa i čarobnog umijeća, umne i učene profesore, glumce kojima nema mane... Ali, od svega je najvažnije – podsticali smo na taj način i njih da nam se pridruže u kreativnom graditeljstvu – u podizanju i učvršćivanju duhovnih mostova koji su ovdje nekad bili... nekad bili, pa se urušili...

 

Autor plakata susreta Vezeni most 2011, Alenka Sottler, Slovenija

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2011.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2011. godinu

Julijana Matanović je rođena 6. 4. 1959. u Gradačcu, Bosna i Hercegovina. Poznata je hrvatska spisateljica i književna kritičarka koja svoje književne uspjehe postiže pisanjem romana za odrasle i djecu. Omiljena kod svih generacija čitatelja, ali i medija. Ova spisateljica u svojim djelima mnogo otkriva o sebi te piše otvoreno o vlastitim iskustvima, emocijama i životnim situacijama. Jako voli i susrete s čitateljima. Na hrvatskoj književnoj sceni pojavila se 1997. sa svojom zbirkom pripovjedaka Zašto sam vam lagala. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, a njezina djela su prevedena na mnoge jezike. Napisala je više od dvjesto ogleda, eseja i književnih kritika. Živi i radi kao univerzitetska profesorica u Zagrebu. Pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti je članica saradnica.

One misle da smo male, zabavno-edukativni roman za tinejdžersku populaciju, napisala je u saradnji sa doktoricom Ankom Dorić.

Knjiga je namijenjena prvenstveno mladima, a potom njihovim roditeljima. Knjiga će dobro poslužiti i zdravstvenim radnicima, izvrstan je model kako mladima prenijeti znanje i korisne savjete. Oni nisu “mali”, štoviše, imaju više znanja jer su ponekad internetski bolje educirani od svojih roditelja, učitelja i ljekara, međutim, često “od šume ne vide stablo” tako da im pravi savjet u pravom trenutku, izrečen njihovim riječima, može poboljšati kvalitetu življenja, a dugoročno i spasiti život. Knjiga je jedinstvena jer je plod razmišljanja dviju majki, a ujedno stručnjakinja u svojim područjima. Smatrale su da je nužno nešto korisno učiniti za mlade i sve žene, pa su knjigu pripremale u svoje slobodno vrijeme i vlastitim sredstvima.