Vezeni most 2006

Vezeni most 2006.

Već možemo reći da Vezeni most postaje tradicionalna manifestacija u Tuzli. Ponovo je Tuzla centar dječije književnosti. Pisci iz naših čitanki posjetili su oko 20 škola tuzlanskog kantona. Sve više mališana se uključuje u natjecanje za najbolje pismo Malom Princu.

Studenti akademija i fakulteta radili su plakate na temu stihova Nasihe Kapidžić-Hadžić. Iako je Žiri izabrao najbolji rad, organizatori su odlučili da su svi radovi zaslužili prvo mjesto stoga IK Bosanska riječ objavljuje jubilarno izdanje pjesama Nasihe Kapidžić-Hadžić sa ilustracijama svih studenata pod nazivom Sjenice. Gost ilustrator iz Hrvatske, Andrea Petrlik Huseinović, svojom izložbom u BKC-u Tuzla, predstavila je svoj rad.

Na završnoj večeri održanoj u Narodnom pozorištu Tuzla, u direktnom prenosu Žiri je izabrao knjigu Družina Karkadžu autora Jove Kneževića za najbolju dječiju knjigu objavljenu u protekloj godini. Ujedno je te večeri i po prvi put dodijeljena nagrada za životno djelo u organizaciji IK Bosanska riječ, koju je za svoj dosadašnji rad dobio pisac Advan Hozić.

Autor plakata susreta Vezeni most 2006, Andrea Petrlik-Huseinović, Zagreb

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2006.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2006. godinu

Jovo Knežević i dalje voli da piše samo za djecu! Napiše on ponešto i za odrasle, čak dobije i nagrade, ali to ga uopšte ne veseli! A kad piše za djecu sav se u osmijeh pretvori, možeš slobodno uši da mu čupaš, on - ništa! Kad je trebao da se rodi riješio je da to bude u Kovrenu, da bi imao lijepo detinjstvo. Po zanimanju fizičar. Voli da čita i da se izmotava. Ne voli da ide u prodavnicu. Umije da jaše konja. Ne umije da pjeva. Do sad je napisao 5 knjiga pjesama za djecu i 5 romana za djecu. Dobio je dosta nagrada, ali njemu su najdraže - Nolitova nagrada za knjigu Korpica sa snovima i nagrada Mali princ za knjigu Družina Karkadžu. Živi u Beogradu.

U ovoj storiji o odrastanju glavnu junakinju igra, kao i u većini Kneževićevih priča – Jelena, a svi ostali su sporedni likovi. Među njima je i Karkadžu – čudovište koje plaši djecu, njen zaštitnik i prijatelj. U romanu je prisutan svijet odraslih, prevashodno očeva, a pojavljuju se i mitska stvorenja. Budući da je radni vijek proveo kao profesor fizike, nije čudo što se Knežević okreće temi naučne fantastike – srećemo odjeljenje VIII 2 koje kreće na čudesnu avanturu do Marsa, otkrivajući brojne tajne.

Razlog putovanja do Marsa je neobični ljubičasti kaktus, jedini u cijelom svemiru, koji cvjeta samo jednom u životu, dok u njegovom tijelu rastu dijamanti. Jelenin zaštitnik je Veliki Crveni Karkadžu koji joj pomaže da pronađe kaktus za svog tatu.