Vezeni most 2004

Vezeni most 2004.

Prvi susreti Vezeni most, pred organizatore su stavili i izazove organizovanja manifestacije. Uz veliki entuzijazam  okupljena su najpoznatija imena dječije litarature iz regiona, izabrana najbolja knjiga, dodijeljene nagrade, upriličene književne večeri tokom  kojih  su  obnovljena  stara i stvorena nova prijateljstva.

Dječiji pisci su predstavili svoja djela i družili se sa osnovcima u školama tuzlanskog kantona.

Nagrada Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu 2004. godine pripala je književniku Zvonimiru Balogu iz Hrvatske za knjigu Zmajevi i vukodlaci.

Nagradu je autoru uručio ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, Njegova ekselencija gospodin Fabijani.

Autor plakata susreta Vezeni most 2004, prof. Zdravko Mićanović, ALU Beograd

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2004.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2004. godinu

Zvonimir Balog je jedan od najpoznatijih hrvatskih pisaca za djecu. Rođen je 1932. godine u Čvrstecu kod Križevaca, završio je Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku Akademiju u Zagrebu. Bio je urednik popularnog dječijeg lista „SMIB”, a za djecu je napisao više od 40 knjiga, od kojih su najpoznatije Nevidljiva Iva, Veseli zemljopis, Jednodžeki Ok, Zeleni mravi, Bonton, Pjesme sa šlagom ili šumar ima šumu na dlanu, Male priče o velikim slovima.

Dobio je najveće književne nagrade za dječiju literaturu kao što su Ivana Brlić Mažuranić, Grigor Vitez, Zmajeva nagrada, Nagrada Mlado pokoljenje, nagradu Mali princ i mnoge druge.

Umro je u Zagrebu 2014. godine.

Zmajevi i vukodlaci zbirka je kratkih priča i pjesama, podijeljena na nekoliko cjelina, koje nam dočaravaju dječiji svijet mašte. U svojoj knjizi, kroz prepričavanje raznih zgoda i nezgoda njegovih junaka, Balog donosi svijet onakvim kakvim ga vide djeca. Njegove priče pozivaju na igru u čarobne svjetove, koji su obično produkt dječije mašte. Fabula se uglavnom temelji na jednostavnim situacijama, koje likovi svojim djelovanjima čine čudnima, a ponekad i urnebesno smiješnima.