Vezeni most 2008

Vezeni most 2008.

Tuzla peti put otvara svoja vrata dječijim piscima. U proteklih pet godina kroz njene škole, biblioteke i kuturne ustanove toplo je prostrujala i njihova nježna riječ, zazvonio je njihov prijateljski glas, zablistao njihov dobrodušan osmijeh, zamirisala njihova poetska duša. Susretali su se s njima radoznali i daroviti, široko otvorenih očiju u svijet zagledani. Djeca i odrasla djeca. I svijet nam je u te dane bivao ljepši - i nama i njima. Nama jer su nam donosili svoje snove, njima jer smo to znali prepoznati. Zato smo ih ponovo pozivali i zato su nam se ponovo vraćali. Tako će biti i ubuduće. U vezeni most ćemo nastojati utkati poneku novu šaru. Neku boju koju nismo imali. U tom nastojanju uspjeli smo i ove godine.

Vezeni most je obogaćen još jednim gostom, ovaj put sa dalekog sjevera, došla nam je Ursula Kirchberg, poznata njemačka ilustratorka i spisateljica za djecu. Studenti su proslavili 65 godina Malog princa među nama, uradivši 84 plakata. Prvi put u istoriji Malog Princa pojavio se i prevod na romski jezik. Ove godine je Žiri za najbolji učenički rad o temi Pismo Malom Princu, pročitao i ocjenjivao 411 radova.

U izuzetnoj bogatoj nominaciji za najbolju knjigu, Bosna i Hercegovina ovaj put je imala najbolju knjigu u regionu pod naslovom Mjesec, san i papirni avioni autora Zejćira Hasića. Ismet Bekrić, poznati dječiji pisac, četrdeset godina rada krunisao je dobivši Nagradu za doprinos razvoju dječije književnosti u Bosni i Hercegovini.

Autor plakata susreta Vezeni most 2008, Ursula Kirchberg, Njemačka

Nominovane knjige za nagradu Mali princ 2008.

Dobitnik nagrade Mali princ za najbolju dječiju knjigu u regionu za 2008. godinu

Zejćir Hasić je rođen u Brčkom 1945. godine. Filozofski fakultet završio u Zagrebu 1970. godine. Dvadeset i pet godina radio kao gimnazijski profesor u Brčkom, četiri godine kao nastavnik u Dopunskoj školi u Štutgartu i petnaest godina kao savjetnik za Bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost u Pedagoškom zavodu Tuzla. Radio kao profesor saradnik u Behrambegovoj medresi u Tuzli. Član Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Piše poeziju, prozu i dramske tekstove. Objavio sljedeće knjige za djecu i mlade: Praviš se važan, Ljubav, ljubav i ljubav, Mjesec, san i papirni avioni, Hajde da opet šutimo, Ida,  Čarobnjaci, zaljubljeni i još neki, Plave fuze i druge ljubavi, Moja cura Mima,  Kada pete okrilate, Pustolovine zaljubljenog dječaka. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Živi u Tuzli.

U svom romanu za djecu Mjesec, san i papirni avioni Zejćir Hasić se odaziva kao pisac neusporedivo suptilne i krajnje taktilne mjere koja u psihološko-receptivnom nivou uspijeva, do nezamjetljivosti prirodno, održati pripovijedanje u razini spontaniteta dječjeg mišljenja i njegove sposobnosti naracije. Spomenuta Hasićeva mjera izgrađena je dugogodišnjim i brižljivim, rekli bismo, jednako odgojno-obrazovnim, čitateljskim i spisateljskim radom. Ovu knjigu ispisuje talentirani dječak koji svoj dar usmjerava prema studiju bosanskog jezika i književnosti, što potvrđuje istovremenim svršetkom studija i dovršavanjem romana, koji potpisuje kao dar roditeljima, koji više nisu među živima.