Kandidati za nagradu Mali Princ – 2022.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POZNATI SVI KANDIDATI ZA OVOGODIŠNJU NAGRADU “MALI PRINC”

Međunarodni dječiji festival Vezeni most 2022 i ove godine će obradovati brojnu djecu, ali i dječije pisce. Pripreme za festival već su u punom zamahu, kako su saopštili iz Društva prijatelja knjige Mali princ Tuzla.
Dogovaraju se posljednji detalji i gostovanja kako bi različiti programski sadržaji ove trodnevne kulturne manifestacije bili što bogatiji, a priprema se i raspisivanje literarnog i likovnog konkursa/natječaja.
Ugledni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka: dr. Melida Travančić (BiH), dr Draško Došljak (Crna Gora), dr Marina Gabelica (Hrvatska) i dr. Danica V. Stolić (Srbija) dostavili su svoje odluke. Sada je poznato svih osam kandidata. U konkurenciji za prestižnu reginalnu nagradu i brončanu statuu Malog Princa, ove godine su:
IZ BOSNE I HERCEGOVINE
  1. Muhidin Šarić: PRVA LJUBAV PRVI PUT, izdavač “Lijepa riječ”, Tuzla, 2021.
  2. Šefik Husagić: BLJESAK MJESEČEVE KORONE, izdavač “Lijepa riječ”, Tuzla, 2021.
IZ CRNE GORE
  1. Žarko Vučinić: DENDROMANIJA, Izdavač Udruženje crnogorskih pisaca za djecu, 2021.
  2. Milica i Goran Radojičić: VRTEŠKA ČUDA, izdavač JU “Zahumlje”, Nikšić, 2021.
IZ HRVATSKE
  1. Vanja Obad: JOGURT I GOSPOĐA FREIMAN, izdavač Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2021.
  2. Sven Adam Ewin: POVEDI ME ZA RUKU, DIDA, izdavač Naklada Semafora, 2021
IZ SRBIJE
  1. Olivera Jelkić Olja: GEOMETRIJSKA BAJKA, roman za decu, Beograd: HERAedu, 2021.
  2. Maja Cvetković Sotirov: ČAROBNI JEDRENJAK / Priča o Nikoli Tesli, izdavači - Luka Books, Pirot i Institut za dečju književnost, Beograd
Svim nominiranim piscima će na završnoj svečanosti Festivala biti dodijeljene Plakete, a autoru najbolje knjige bit će uručena nagrada – brončana statua «Mali princ», rad akademskog vajara Enesa Sivca i novčani iznos nagrade. Završna svečanost Festivala Vezeni most, na kojoj će biti dodijeljene nagrade, bit će održana u 23. oktobra/listopada u Tuzli.